Radikalni Dejan Savić!


Kada je pre pet godina nasledio Dejana Udovičića na mestu selektora srpskog vaterpolo tima, pred Dejanom Savićem je bio i težak i lak posao. Težak jer je trebalo nastaviti putem uspeha, a lak jer je u timu imao, pa gotovo sve vrhunske igrače.

Ali, posao trenera nije da samo sastavi tim za određenu utakmicu, spremi taktiku. Treba biti psiholog, objasniti svakom igraču poziciju u timu, status. Imao je Savić i sreće (ako se to tako može nazvati), jer je osim sjanih igrača, "nasledio" i kvalitetne ljude. Dodao je on onaj svoj "šmekerski začin" i počela je era srpske vladavine u bazenima.

Biologija čini svoje, pa tako pojedini igrači ne mogu "večno" da igraju, a treneri vole i da menjaju, da, poput kuvara, stalno nešto novo probaju. U sportu je to novo - promovisanje mlađih igrača, davanje šanse, pa ko se snađe. I Savić voli da daje šansu mlađima, a da ima talentovanih pokazuju i sjajni rezultati mlađih srpskih selekcija. Prilika da se oni "čeliče", da iskuse kako je to u "svetu" nešto starijih, biće u Svetskoj ligi, u takmičenju koje je Srbija osvajala četiri puta uzastopno.

Ipak, ono što je Savić priredio za prvi naredni meč u Svetskoj ligi, protiv Slovačke u gostima (utorak od 18 časova), jeste radikalno.

Dušan Mandić (22 godine) i Nikola Jakšić (19 godina) JEDINI su iz tima koji je harao svetskim vaterpolom poslednjih godina! Njima bismo mogli da pridodamo braću Rašović - Strahinju i Viktora - koji su godinama uz A tim. Inače, prosek godina tima koji će se suprostaviti selekciji Slovačke je 21(!), a u ekipi su trojica debitanata: Filip Radojević, Đorđe Lazić i Marko Janković.

Iako reprezentativni spisak deluje pomalo čudno ili neuobičajeno (bez Aleksića, Ćuka, Filipovića, Prlainovića...), Saviću se ne može, niti sme ništa zameriti. Ima kredita do neba i nazad.

On, jednostavno, ZNA! Osetio je trenutak da ubaci "svežu krv", gladne momke željne dokazivanja. Sada je sve na njima. Mada, Savić voli u neformalnim druženjima sa novinarima da se našali ik kaže: "Kritikujte nas malo, treba nam to".

Ma, kako, čoveče, da te kritikujemo!?

Rezultat protiv Slovačke nije bitan, pogotovo ako stari vaterpolo vuk i znalac, velemajstor, izbrusi jednog, dva, tri... igrača za naredne Olimpijske igre.

Operacija "Tokio 2020" je već počela. Oprostili smo se od Živka Gocića i Slobodana Nikića, vreme je da dobijemo nove majstore.

Srećno, Dejane i mladići!

Neke atletičarke trčaće sa muškarcima!

Pojedine atletičarke sa prirodno visokim nivoom testosterona moraće da učestvuju u trkama u muškoj konkurenciji ili da promene discipline u kojima se takmiče, osim ako ne uzimaju lekove i smanje nivo, navodi se u novim pravilima Međunarodne atletske federacije (IAAF). U saopštenju IAAF navodi se da nova pravila stupaju na snagu 1. novembra i odnosiće se na atletičarke koje učestvuju u trkama od 400 metara do jedne milje. IAAF je naveo da će nova pravila sprečiti atletičarke sa visokim nivoom testosterona da steknu prednost u takmičenjima. Očekuje se da će dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara Kaster Semenja biti među njima. Od nje je 2009. godine traženo da se podvrgne testovima kako bi se odredilo kojeg je pola, ali rezultati nikada nisu objavljeni. Prema pravilima, atletičarke sa povišenim nivoom testosterona moraju da smanje nivo za šest meseci koristeći određene lekove, pre nego što dobiju pravo da se takmiče, a moraće i da održavaju taj smanjeni nivo. Semenja, tako, mora svakodnevno da uzima lekove, ili da počne da se takmiči u trkama od 5.000 metara. Ona je nedavno pobedila u trkama na 800 i 1.500 metara na Igrama Komonvelta, a tada je rekla da bi mogla da se prebaci na duže deonice.Prema pravilima, one atletičarke koje ne žele da uzimaju lekove, mogu da učestvuju u međunarodnim takmičenjima, izuzev u disciplinama između 400 metara i milje, u svim takmičenjima koja nisu međunarodna, kao i u svim takmičenjima u muškoj konkurenciji, na bilo kojem nivou u bilo kojoj disciplini. IAAF je navela da uvođenjem pravila "nije nameravala da na bilo koji način nekoga osuđuje, ili da ispituje pol ili rodni identitet bilo kojeg sportiste".

Detaljnije
Novi početak Dušana Borkovića

Iza Dušana Borkovića je više nego turbulentna godina u svakom smislu.Uz mnogo problema i trzavica završio je takmičenje u TCR svetskom šampionatu na osmoj poziciji, imao je mnogo "defekata" na automobilu "alfa romeo Đulijeta" i sve je to uticalo da prelomi da pređe u novo takmičenje - TCR Evropa.Njegov novi tim je "Target", koji je jedan od najuspešnijih timova u TCR takmičenju. Sa Stefanom Kominijem su 2015. bili prvi šampioni TCR Internešnal serije, a 2016. i 2017. prvaci TCR Nemačka, sa Džošom Filesom.Dušanove klupske kolege su Švajcarac Kris Ričards, prvak ETCC-a iz 2016. (Borković je bio šampion ETCC-a 2015.), i talentovani Ris Bar iz Severne Irske. TCR Evropa startuje 6. maja u Francuskoj na stazi Pol Rikar, a završava 21. oktobra u Barseloni, na Katalunji.Pred početak sezone, Borković se tradicionalno družio sa novinarima srpskih medija, obećavši da će, kao i uvek, dati sve od sebe, iako će konkurencija biti jaka, ali i velika (mmoguće da će na stazi biti i do 40 vozača!)."Mnogo toga se dešavalo u prethodnoj sezoni, mnogo toga i iza kulisa, ono što vi niste mogli da vidite...", osvrnuo se Duca na TCR svetski šampionat i okrenuo se potom budućnosti:"Želeo sam da se takmičim u dobrom automobilu, da budem konkurentan. Evo, proteklog vikenda 'alfa' je u Marakešu bila ubedljivo poslednja, iako ima dva odlična vozača. Zato sam odlučio da pređem u drugo takmičenje. Target je odličan tim, a 'hjundai' ima odličan automobil".Rekao je i da ima određenih problema u vezi sa sedenjem u automobilu, jer su mu pedale preblizu, ali da će mehaničari probati da mu to nameste.Ima još jedan problem - nedavno je zadobio povredu desne noge i ta povreda ga i dalje muči.Ipak, obećava veliku borbu, onako kako smo od njega navikli. "Cilj mi je TOP 5", rekao je Borković.

Detaljnije
Horvat dopingovan, Marku medalja posle godinu dana

Reprezentativac Srbije u kajaku Marko Dragosavljević naknadno je dobio srebrnu medalju sa Evropskog prvenstva održanog prošle godine u Plovdivu, nakon što je Mađarska anti-doping organizacija suspendovala Benca Horvata zbog pozitivnog nalaza i oduzela mu odličje. Posle testiranja obavljenog 12. juna 2017. Horvat je osvojio dve srebrne medalje, obe u disciplini jednosed na 200 metara na Evropskom prvenstvu u Plovdivu i na Svetskom prvenstvu u Račicama, ali su mu rezultati poništeni jer je zaradio četvorogodišnju suspenziju.Srebro iz Plovdiva sada pripada srpskom sprinteru Dragosavljeviću koji je na tom takmičenju bio treći.Dragosavljević sada ima dva kontinentalna srebra u jednosedu na 200 metara, drugi je bio i u portugalskom Montemoro Velju (2013), a prvi u Duizburgu (2014) i iz Račicama (2015).

Detaljnije