SUMORNA budućnost SRPSKOG rukometa!
Za četiri dana u Francuskoj počinje Svetsko prvenstvo za rukometaše. Srbije, posle propuštenog Mundijala u Kataru pre dve godine, neće biti ni na ovoj smotri planetarnog rukometa. Nije nas bilo ni na Olimpijskim igrama... Situacija je takva da ćemo, očigledno, sve češće izostajati sa najjačih takmičenja.

A ni budućnost nam nimalo nije svetla!

Da nevolja bude veća "orlići" su daleko od Svetskog prvenstva za reprezentacije do 21 godine. Nemaju više nikakve šanse. Dakle, polako nestajemo sa svetske mape.

Evo i dokaza!

Rukomet je poznat po tome da domaćini, ne uvek, ali po pravilu beleže dobre rezultate. Nama više ni to ne pomaže. Juniori su igrali u Gornjem Milanovcu kvalifikacioni turnir i nisu uspeli da obezbede plasman na Mundijal. Još gore, posle dva kola su bez bodova, izgubili su od vršnjaka iz GRČKE (23:20) i LITVANIJE (25:21)!!!

Plasman na Svetsko prvenstvo u Alžiru je obezbedila reprezentacija Islanda, a Srbija protiv "ribara" igra u poslednjem kolu. TABELA: Island 4, Grčka 2, Litvanija 2, SRBIJA 0.

"Poslednji voz" je otišao, vreme je da se krene od nule. Da li je to moguće?Neke atletičarke trčaće sa muškarcima!

Pojedine atletičarke sa prirodno visokim nivoom testosterona moraće da učestvuju u trkama u muškoj konkurenciji ili da promene discipline u kojima se takmiče, osim ako ne uzimaju lekove i smanje nivo, navodi se u novim pravilima Međunarodne atletske federacije (IAAF). U saopštenju IAAF navodi se da nova pravila stupaju na snagu 1. novembra i odnosiće se na atletičarke koje učestvuju u trkama od 400 metara do jedne milje. IAAF je naveo da će nova pravila sprečiti atletičarke sa visokim nivoom testosterona da steknu prednost u takmičenjima. Očekuje se da će dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara Kaster Semenja biti među njima. Od nje je 2009. godine traženo da se podvrgne testovima kako bi se odredilo kojeg je pola, ali rezultati nikada nisu objavljeni. Prema pravilima, atletičarke sa povišenim nivoom testosterona moraju da smanje nivo za šest meseci koristeći određene lekove, pre nego što dobiju pravo da se takmiče, a moraće i da održavaju taj smanjeni nivo. Semenja, tako, mora svakodnevno da uzima lekove, ili da počne da se takmiči u trkama od 5.000 metara. Ona je nedavno pobedila u trkama na 800 i 1.500 metara na Igrama Komonvelta, a tada je rekla da bi mogla da se prebaci na duže deonice.Prema pravilima, one atletičarke koje ne žele da uzimaju lekove, mogu da učestvuju u međunarodnim takmičenjima, izuzev u disciplinama između 400 metara i milje, u svim takmičenjima koja nisu međunarodna, kao i u svim takmičenjima u muškoj konkurenciji, na bilo kojem nivou u bilo kojoj disciplini. IAAF je navela da uvođenjem pravila "nije nameravala da na bilo koji način nekoga osuđuje, ili da ispituje pol ili rodni identitet bilo kojeg sportiste".

Detaljnije
Novi početak Dušana Borkovića

Iza Dušana Borkovića je više nego turbulentna godina u svakom smislu.Uz mnogo problema i trzavica završio je takmičenje u TCR svetskom šampionatu na osmoj poziciji, imao je mnogo "defekata" na automobilu "alfa romeo Đulijeta" i sve je to uticalo da prelomi da pređe u novo takmičenje - TCR Evropa.Njegov novi tim je "Target", koji je jedan od najuspešnijih timova u TCR takmičenju. Sa Stefanom Kominijem su 2015. bili prvi šampioni TCR Internešnal serije, a 2016. i 2017. prvaci TCR Nemačka, sa Džošom Filesom.Dušanove klupske kolege su Švajcarac Kris Ričards, prvak ETCC-a iz 2016. (Borković je bio šampion ETCC-a 2015.), i talentovani Ris Bar iz Severne Irske. TCR Evropa startuje 6. maja u Francuskoj na stazi Pol Rikar, a završava 21. oktobra u Barseloni, na Katalunji.Pred početak sezone, Borković se tradicionalno družio sa novinarima srpskih medija, obećavši da će, kao i uvek, dati sve od sebe, iako će konkurencija biti jaka, ali i velika (mmoguće da će na stazi biti i do 40 vozača!)."Mnogo toga se dešavalo u prethodnoj sezoni, mnogo toga i iza kulisa, ono što vi niste mogli da vidite...", osvrnuo se Duca na TCR svetski šampionat i okrenuo se potom budućnosti:"Želeo sam da se takmičim u dobrom automobilu, da budem konkurentan. Evo, proteklog vikenda 'alfa' je u Marakešu bila ubedljivo poslednja, iako ima dva odlična vozača. Zato sam odlučio da pređem u drugo takmičenje. Target je odličan tim, a 'hjundai' ima odličan automobil".Rekao je i da ima određenih problema u vezi sa sedenjem u automobilu, jer su mu pedale preblizu, ali da će mehaničari probati da mu to nameste.Ima još jedan problem - nedavno je zadobio povredu desne noge i ta povreda ga i dalje muči.Ipak, obećava veliku borbu, onako kako smo od njega navikli. "Cilj mi je TOP 5", rekao je Borković.

Detaljnije
Horvat dopingovan, Marku medalja posle godinu dana

Reprezentativac Srbije u kajaku Marko Dragosavljević naknadno je dobio srebrnu medalju sa Evropskog prvenstva održanog prošle godine u Plovdivu, nakon što je Mađarska anti-doping organizacija suspendovala Benca Horvata zbog pozitivnog nalaza i oduzela mu odličje. Posle testiranja obavljenog 12. juna 2017. Horvat je osvojio dve srebrne medalje, obe u disciplini jednosed na 200 metara na Evropskom prvenstvu u Plovdivu i na Svetskom prvenstvu u Račicama, ali su mu rezultati poništeni jer je zaradio četvorogodišnju suspenziju.Srebro iz Plovdiva sada pripada srpskom sprinteru Dragosavljeviću koji je na tom takmičenju bio treći.Dragosavljević sada ima dva kontinentalna srebra u jednosedu na 200 metara, drugi je bio i u portugalskom Montemoro Velju (2013), a prvi u Duizburgu (2014) i iz Račicama (2015).

Detaljnije