Rodžer Federer (35) završava pauzu i potpuno se posvećuje povratku na teren.

Nekadašnji "Broj 1" operisao je koleno, pa propustio kompletan drugi deo sezone 2016. Cilj pauze bio je da uradi sve što može da bi produžio karijeru i "napao" i svoj 18. grend slem trofej.

Uoči povratka na teren na Hopman kupu (od 1. januara), Švajcarac kaže da će spreman i motivisan otputovati u Pert.

Federer kaže da nije bilo lako doneti odluku o šestomesečnoj pauzi, kao i da je posmatrao širu sliku pre nego što je razmotrio opcije.

"Verujem da bi ta odluka mogla da donese dobro mojoj teniskoj karijeri. Možda mi je odmor bio mentalno potrebniji nego što sam mislio. Imati 'brejk' od šest meseci, šansu da se osvežite, podmladite... Možda je mom telu odmor bio potrebniji nego što sam mogao da procenim. Nadam se da će se isplatiti", rekao je on.

Federer je istakao da je nasmejan ponovo uzeo reket u ruke.

"Nema kajanja i to sada dobro znam. Uradio sam sve što sam mogao da vratim telo u formu. Nisam se osećao iscrpljeno i nije mi teško palo sve kroz šta sam prošao. Zapravo, uživao sam".

Do maja 2016. Federer je nastupio na 65 uzastopnih grend slem turnira. Prethodni koji je propustio bio je US Open 1999. godine.Prošlu sezonu završio je u polufinalu Vimbldona, porazom od Miloša Raonića. Ipak, proteklih 12 meseci ostavio je za sobom i okrenuo se novim izazovima.

"Godina koja počinje je jedistvena, jer su mi sada, više nego bilo kada ranije, zaista potrebni mečevi na početku sezone. Treninzi su jedno, a mečevi imaju drugačiji intenzitet i telo drugačije reaguje na te okolnosti"

Upitan za uspon Endija Mareja na prvo mesto ATP liste, Federer kaže da je očekivao Britanca na vrhu u nekom trenutku, ali ne već u 2016.

"To samo daje još veći značaj onome što je Endi uradio. Ne zato što je postao 'Broj jedan', već zato što je završio na prvom mestu. To su dve različite stvari", dodao je Federer.