Fudbalska opservatorija CIES je objavila vrlo zanimljivo istraživanje.

Ne zvuči ovo loše: Partizan je najbolji na svetu, a Crvena zvezda je na petom mestu.

Tako kaže istraživanje Fudbalske opservatorije (CIES), a koje se tiče odnosa stvorenih velikih šansi na utakmici domaćih prvenstava!

O čemu se zapravo radi? Fudbalska opservatorija CIES napravila je veliko statističko istraživanje koje se tiče odnosa stvorenih velikih šansi na utakmicama i dopuštenih velikih šansi pred svojim golom.

I u čitavom svetu, u ovom trenutku, Partizan ima najbolji odnos - 5.00! Kako je izračunao "InStat", poznata kuća specijalizovana za statističke podatke u fudbalu, Partizan je u dosadašnjih 11 mečeva u Superligi stvorio 8.2 velikih šansi, a dozvolio samo 1.6 velikih prilika pred svojim golom.

Tako su crno-beli završili ispred Ajaksa (odnos 4.32), Salcburga (4.15), Benfike (3.77), ali i najvećeg rivala Crvene zvezde (3.67). Recimo, Zvezda je do sada stvorila 8.8 velikih šansi, ali je dopustila 2.4 u svojih 10 utakmica, što donosi njihov konačan rezultat.

U ovom istraživanju našli su se učinci 680 klubova u sezoni 2021/22 ili sezoni 2021 ukoliko se radi o ligama gde se prvenstva igraju u jednoj kalendarskoj godini.

Ukoliko bismo se fokusirali samo na domaće klubove, posle Partizana i Zvezde, najbolji odnos stvorenih prilika ima ekipa Čukaričkog (1.74), a iza njih sledi TSC (1.44).

Kada se gleda samo pet najjačih liga Evrope, Mančester siti je najdominantniji tim sa odnosom 3.28, a potom slede Bajern Minhen (2.96), PSŽ (2.41), Everton (2.33)...

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.