Iako je nebrojeno puta dokazao da je jedan od najvećih sportista svih vremena, tretman medija, naročito zapadnih, prema Novaku Đokoviću je često nemilosrdan. O tome najbolje svedoči situacija nakon poraza prvog reketa sveta na Olimpijskim igrama.

Priča počinje nakon dve pobede u istom danu prvog reketa sveta. Do polufinala Olimpijskih igara prikazivao je sjajne partije u singlu i miks-dublu sa Ninom Stojanović, ali dežurnim kritičarima smetala je snaga volje Novaka Đokovića pa su tražili način da ga poremete.

Novinari su na jednoj od konferencija u Tokiju upitali Novaka da li oseća pritsak zbog Zlatnog slema, da bi on objasnio kako je za njega "pritisak privilegija".

Oko tog očekivanog odgovora ne bi se vodila polemika da novinari francuskog "L'ekipa" nisu bez trunke srama Novakove reči stavili u kontekst sa povlačenjem sa Igara jedne od najbolje sportiskinja sveta Simon Bajls, iako je Đoković govorio isključivo iz svog ugla.

"Dok je američka gimnastičarka Simon Bejls odlučila da se povuče sa dva takmičenja na Olimpijskim igrama da bi sačuvala svoje mentalno zdravlje, Novak Đoković rekao je u sredu da je pritisak 'privilegija'", napisali su oni.

Proslavljena atletičarka Simon Bajls povukla se zbog mentalnog zdravlja i prevelikog pritiska, ali Novaka niko nije pitao za nju i njeno odustajanje!

Da sve bude gore, Francuzi su izmenili tekst, jedan od novinara se izvinio, ali Đokovićevi "hejteri" i dalje koriste staru verziju teksta i potpuno pogrešan kontekst da ga osude nakon poraza.

Jedan od sramnih tvitova glasi "Novak Đoković je rekao da je Simon Bajls odustala jer nije mogla da izdrži pritisak. Danas on nije bio hladnokrvan, slomio je dva reketa, odglumio povredu i povukao se sa meča miks-dubla zato što nije znao da podnese pritisak", napisao je nakon Novakovog poraza u borbi za bronzu jedan od kritičara.

Novak Djokovic said Simones Biles quit bc she couldn't handle pressure.
Today he lost his cool, broke 2 rackets , faked injury & withdrew from his mixed match BECAUSE HE COULDN'T HANDLE PRESSURE!
pic.twitter.com/Df5Yt0mt6e

Iako smo navikli da kada mu na terenu ne ide, Novak jednostavno mora da iskali bes i ume da baci reket što rade gotovo svi teniseri u nekim trenucima, to i dalje nekima smeta. Nakon ružnih reči kojih se naprimao nakon poraza, internetom su kružile i strašne karikature.

Lažna vest o komentarisanju atletičarke otišla je toliko daleko...

UNDER PRESSURE

Biles / Djokovicpic.twitter.com/952cp6OViS

Neverovatno je da su kritičari jedva dočekali poraz svetskog broja jedan kako bi priču koja je dokazano neistinita povezali sa tim što je izgubio. Iako o uspešnoj Amerikanki nije rekao ni reč, očigledno da je nekima to bio odličan šlagvort da nakon Novakovog neuspeha nastave sa prozivanjem.

Sve to još više iritira ljude koji prate karijeru Novaka Đokovića, jer znaju da je srpski as neko ko izuzetno ceni svakog sportistu. Tome svedoče i fotografije iz Tokija koje pokazuju koliko prvi reket sveta gaji poštovanja prema kolegama.

Nakon lažnih optužbi na račun gimnastičarke i njenog mentalnog zdravlja, isplivala je i fotografija iz 2016. godine, koja je još jedan nepobitan dokaz koliko je priča o "prozivkama" Simon Bajls neistinita. Na toj fotografiju su dva velika šampiona, upravo naš as i mlada Amerikanka.

Thank you@DjokerNolefor taking the time to talk with us & take a picture. Wish you all the best. You're so kind :)pic.twitter.com/QWY0WYOIUz

I nije to samo poštovanje prema kolegama što ga čini sjajnim sportistom. Naomi Osaka imala je problem sa pritiskom od medija, a da li se sećate ko je prvi podržao Japanku da se povuče na kratko?

Da, to je Novak Đoković.

Medalja možda nije tu, ali je tu snaga koju prvi reket sveta ima jer koliko god bio dobar neko će osporavati. Na sreću, uvek su tu i oni koji znaju da prepoznaju vrline kod srpskog asa.

"Moram reći, žao mi je Novaka Đokovića večeras. Očigledno je danas mogao da deluje bolje, ali mora da su za njega bila prilično u*rana 24 sata. Osim toga, ova smešna ideja da je on Simon Bajls 'držao predavanje' o suočavanju sa pritiskom je besmislena, pustite ga na miru...", napisao je jedan od novinar.

Have to say, feel sorry for Novak Djokovic tonight. Obviously could have acted better at times today but must have been a pretty crappy 24 hours for him. Plus, this ludicrous idea he was “lecturing” Simone Biles on dealing with pressure is nonsense, give the guy a break…

I to je sve što treba reći nakon što je Đoković završio učešće na Olimpijskim igrama. Ne vređa druge sportiste, ne drži lekcije mladim sportiskinjama pogotovo ne šampionki kakva je Bajls već je tu da ih podstakne na bolje.

"Pustite ga na miru...".