Lorel Ubard će se takmičiti protiv žena, ali će nju teško pobediti!

Na Olimpijskim igrama u Tokiju po prvi put će učestvovati transrodna osoba. Lorel Ubard, koja je rođena kao muškarac, već godinama se identifikuje kao žena i sada će se protiv koleginica takmičiti u dizanju tegova. Lorel će se nadmetati u kategoriji preko 87 kilograma, najtežoj u ženskoj konkurenciji.

I tamo neće biti favorit. Lorel Ubard će imati prejaku konkurenciju, pošto je prva favoritkinja za zlatnu medalju Kineskinja Li Venven (21) koja poslednjih godina dominira na svim takmičenjima.

Li Venven, koja ima čak 150 kilograma, je mlada i iza sebe ima tek nekoliko velikih takmičenja, ali je na njima postavila svetski rekord! Ona je na prvenstvu Azije prethodne godine podigla čak 335 kilograma, što nijednoj dami pre nje nije pošto za rukom.

Takmičenje u dizanju tegova na Olimpijskim igrama održava se u dve discipline, a rezultati se sabiraju na kraju takmičenja. Tako je na Azijskom prvenstvu Venven podigla 148 kilograma u trzaju i 187 u izbačaju, što je za Ubard nedostižan rezultat. Ukoliko takmičarka iz Kine bude u pravoj formi tokom Olimpijskih igara u Tokiju, zlatna medalja ne bi smela da se dovede u pitanje.

Od kako je 2019. godine Li postavila svetski juniorski rekord, sva takmičenja na kojima nastupi su njena. Dva puta je bila šampionka Azije (322 i 335 kilograma), a na Svetskom prvenstvu na Tajlandu pre dve godine podigla je 332 kilograma.

Lorel Ubard, koja se sve do 2013. godine takmičila sa muškarcima, ipak ima šanse za medalje. Njeni poslednji rezultati pokazuju da bi mogla da bude konkurentna sa ostalim najboljim dizačicama tegova.

Ona se već dva puta takmičila na Svetskim prvenstvima protiv žena i jednom je uspela da stigne do srebrne medalje. Drugi nastup je bio razočaravajuć, a dominirala je na Pacifičkim igrama i šampionatima Okeanije, gde je konkurencija mnogo slabija nego što će biti slučaj u Tokiju!

Sa 43 godine Lorel će biti najstarija učesnica takmičenja, a za Tokio se kvalifikavala još pre dve godine. Ipak, morala je da sačeka odluku da li će joj biti dozvoljeno da se takmiči.