Novak Đoković dominira svetskim tenisom iz četiri razloga - ima najbolji ritern, sjajno servira, prvi napada i mentalno je najjači, navodi se u analizi uglednog britanskog lista "Gardijan".

Ovu tvrdnju kao uvertiru za Vimbldon, gde Đoković želi četvrtu, a treću uzastopnu titulu, izneli su teniski analitičar Kreg O'Šonesi i nekadašnji francuski teniser Anri Lekont.

"Đoković ima najbolji bekhend ritern na svetu. Tu sve počinje. On pokušava da riternom negira efekat servisa. Obično, onaj koji je na servisu, ima dva udarca prednosti, dok traje efekat servisa. Kada servirate, ne želite da dođete do četvrtog udarca, jer su onda podjednake šanse i to što ste servirali nema poentu. A protiv Đokovića, sa takvim riternom, imate sreće ako imate jedan udarac prednosti. Zapravo, često se njegovi protivnici brane posle servisa", smatra O'Šonesi.

On navodi da je u Đokovićem servisu najvažnija preciznost.

"Ako biste postavili kutiju za loptice na teren i ako možete da birate jednog igrača koji će je pogoditi - to bi do sada bio Rodžer Federer. Ipak, verujem da je to sada Đoković".


Kako smatra O'Šonesi, Đoković skoro uvek prvi krene u napad i 70 odsto poena završava u četiri udarca.

"Skoro 20 odsto između pet i osam udaraca, dok 10 odsto poena osvaja posle devet ili više udaraca. Đokovićeva statistika je baš takva. Na Australijan openu 2015, 69 odsto njegovih poena došlo je posle četiri ili manje udaraca... Kada su duže razmene, on trči, elastičan je i njegova odbrana je dobra, ali ogroman deo poena osvaja u prva četiri udarca, najviše zahvaljujući preciznosti", smatra O'Šonesi.

O Đokovićevoj mentalnoj snagi govorio je Lekont, uz ocenu da je srpski teniser 'jedan jedini' u ovom momentu i da je njegov uspon krenuo posle osvajanja Dejvis kupa 2010. godine.

"Siguran sam da je život bio komplikovan i težak za njega i njegovu porodicu. Prošao je mnogo teških, užasnih stvari i sada može da uživa u životu. Za njega - ako pobedi, odlično; ali ako izgubi nije 'smak sveta'. Srećan je svojim životom, odlično poznaje svoje telo, mentalno je jak i moze da se opusti", rekao je Lekont.

Prema njegovim rečima trenutno ne postoji bolje pripremljen igrač od Đokovića.

"Način na koji on trenira, nove tehnike, fleksibilniji je od ostalih. Pre se govorilo da su potrebni mišići, snaga... Sada je situacija drugačija - moraš da budeš spreman, da reaguješ brzo, budeš lagan, fleksibilan... On to može, jedini fleksibilniji od njega je možda 'Plastic Man' (strip junak Plastični čovek) Kada vidim kako prokliza na terenu, pomislim kako bih se ja polomio. Ali, on je neverovatan", zaključio je Lekont.