Selektor Srbije izričito protiv novog takmičenja.

Ideja o Superligi najbogatijih evropskih klubova traje godinama, a od sinoć imamo i konretne dokaze. Svih 12 klubova koji su osnovali novo takmičenje potvrdili su svoje učešće, pa se evropski fudbal nalazi na prekretnici.

Haos koji bi mogao da nastane ne raduje nikog, a zabrinut za budućnost sporta je i Dragan Stojković Piksi, selektor Srbije. U intervjuu za Kurir govorio je o uticaju koji će američki novac imati na igru koju obožavaju milijarde.

Proslavljeni fudbaler govorio je o američkom novcu, njihovom shvatanju fudbala, ali i uticaju koji žele da izvrše na evropske timove.

''Lično mislim da ta polarizacija nije dobra i da... Da ne upotrebim neku ružniju reč, ali ovo je neka vrsta bezobrazluka da se uopšte dođe na tu ideju. Koliko čujem, tu je uleteo američki novac. E sad, ako pitate Amerikance za fudbal, oni će vam pričati za fudbal koji oni igraju, reći će da je to soker. Ako je to budućnost evropskog fudbala u sokeru, onda ja nemam reči... Ja ne podržavam tu ideju koliko god ona nekima izgleda kao dobro, ali zapravo nije dobra... Klubovi koji su se odlučili na ovako nešto, oni su ovim odlučili da se distanciraju od svih ostalih. Pa gospodo, je l ste vi ti koji ste izmislili taj fudbal?! Fudbal je malo širi pojam od vas 12 ili koliko vas ima. Nije to baš tako kao što vi mislite. Drugo, odakle crpite te igrače, pa dovodite ih iz nekih favela, iz nekih rularnih predela i sela...'', rekao je Dragan Stojković.

Kakav bi u tom novom fudbalskom svetu mogao da bude naš status? Bilo bi problema za srpski fudbal.

''Ma, nema ga na mapi! Ne samo srpski fudbal, već generalno čitav fudbal. Portugalski, holandski... Ali ovde se radi o jednoj stvari, o novcu. Nemam ništa protiv da novac bude taj pokretač svega, fudbal zaista može teško da funkcioniše bez ulaganja. Međutim, ovo je jedna vrsta preterivanja, da bogati i moćni postanu još bogatiji, a to može da se vrati kao bumerang'', kaže Piksi.

U ovakvoj situaciji može da dođe do zasićenja... Navijači ne žele stalno da gledaju iste timove, počeće da im nedostaje tradicija, a stadione ipak pune lokalni momci, a ne fanovi širom sveta.

''Ponavljam, ne sviđa mi se to uopšte! Ovakve podele su loše. A šta će biti dalje, videćemo. Ne treba zaboraviti da je Liga šampiona najbolje i najkvalitetnije takmičenje, računajući sve sportove. Kome sad ona smeta? To je ozbiljan šamar za UEFA i FIFA na kraju krajeva. A da li će oni to dozvoliti, lično mislim da neće. Ali ključeve ovog problema možda drže nacionalni savezi, pa treba da poruče klubovima 'ako hoćete da igrate ovu Suprerligu Evrope, onda ne možete da igrate nacionalne lige'. Pa da vidimo italijansku ligu bez Juvenstusa, Milana i Intera. Da li bi navijači to podržali?! Da li će navijači Mančester junajteda biti srećniji ako gledaju svaki treći dan Real Madrid, Barselonu, Juventus i ne znam koga još? Pa neće! Oni žele da gledaju svoju tradiciju, svoju istoriju, a to je da igraju protiv klubova u liga iz koje potiču. Prema tome mislim da će to malo teža priča biti. Znam da se sve svodi na novac i tih 350 miliona evra koji će dobiti svako za učešće, ali moje pitanje je gde je tu solidarnost?! Pokazuje se jedna arogancija koja nije prihvatljiva, pogotovo sad u vremenima gde planeta ima problema s virusom'', dodao je sleektor Srbije.

Ranije u toku dana oglasio direktor reprezentacije Srbije Stevan Stojanović, koji je podigao pehar namenjen pobedniku Kupa evropskih šampiona 1991. godine u Bariju. Reakcije su stigle i iz tabora dva najveća srpska tima - Crvene zvezde i Partizana, dok je jedan fudbalski klub iz Srbije odbio poziv!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.