"Nijedan centar nije na ovaj način dominirao ligom"

Nikola Jokić igra fantastično na početku nove sezone NBA i prema mišljenjima skoro svih je najbolji igrač u ligi trenutno. To je, naravno, pokrenulo debatu o dodeli MVP priznanja, koja se sada rasplamsala.

Ugledni Atletik uključio se u priču, navevši da Srbin ispisuje novo poglavlje košarke i menja pravila izbora. Sve je sveo na pitanje: brojke ili priča?

"Priča" se lako prodaje: Lebron Džejms se bori sa godinama, Janis Adetokumbo neočekivano vodi svoj tim do vrha tabele, Rasel Vestbruk ima prosek od tripl-dablova, ili Kevin Durent koji prevazilazi mnoge probleme da vodi tim do vrha.

A gde je tu Jokić?

"Ovaj čovek ispisuje novo poglavlje košarkaške istorije tako što iz osnova menja ideju šta i kako visoki igrači mogu da igraju", piše Atletik.

"Jokić izaziva opšte znanje o tome šta igrač određene visine može da radi, a to postiže tako što se oslanja na jedinstveni skup veština da bi igru potčinio svojoj volji. On je sada napravio svoj jedinstveni pečat tako što dominira košarkom na način na koji nijedan centar to nije radio pre njega", navodi se u tekstu.

A onda se kreće u detalje:

"Kada je prošlog meseca protiv Hjustona imao 18 asistencija, delovalo je da Jokić imitira Bet Harmon (glavni lik iz ultrapopularne serije "Damin gambit"), povremeno gledajući u krov arene da vidi da li su mu šahovske figure poređane u skladu sa sledećim potezom. Delovalo je kao da pauzira igru da bi napravio sledeći potez. Ta sposobnost da hirurški podeli parket – bez obzira da li igra licem ka košu, prevodi loptu u tranziciji ili igra leđima – nije sasvim nova stvar za Jokića, koji je najbolji asistent NBA među centrima još od svoje 'ruki' sezone, 2015/16", navodi Atletik.

U čemu je onda razlika?

"Činjenica da je uspeo da unapredi aspekt svoje igre koji je već bio nenadmašan je u isto vreme i jasan i zapanjujuć".

Drugi najbolji centar-asistent je "leteći Crnogorac" Nikola Vučević, koji ima prosek od 3,5 asistencije po meču.

"Očigledni skok koji je Jokić napravio kao paser, stavili su Jokića pod lupu istorije. Možda će njegova briljantnost kao dodavača stvoriti trend", naveo je Atletik.

the BEST Joker TOUCH PASSES!pic.twitter.com/dmbv2yA139

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.