"Osećala sam se poniženo, nisam smela nikome da pričam"

Grčka olimpijska šampionka Sofija Bekatoru optužila je danas neimenovanog sportskog funkcionera da je seksualno napastvovao 1998. godine, tokom priprema za Igre u Sidneju.

Šampionka u jedrenju rekla je da je to bio funkcioner iz nacionalne federacije, koji je pozvao u hotelsku sobu pod izgovorom da razgovara o pripremama tima, a onda je "počinio bludne radnje".

Ona je rekla da mu je jasno stavila do znanja da nije pristala na to, a dodala je da se posle toga osećala "poniženom". Legendarna šampionka rekla je ovo u četvrtak, na veb konferenciji ministarstva kulture i sporta, čiji je transkript objavljen u petak.

Bekatoru ga nije imenovala, ali ga je opisala kao visoko pozicioniranog u savezu. Tada je imala 21 godinu, a sada je rekla da je tada odlučila da ćuti da bi mogla da nastavi da se takmiči i dodala da je on i dalje na položaju u savezu.

"U to vreme nismo sarađivali sa sportskim psiholozima, a naravno da nisam mogla da kažem roditeljima jer bi mi zabranili da se takmičim", rekla je Bekatoru, koja je sada majka dvoje dece.

Posle ovoga oglasile su se još dve sportistkinje u penziji, koje su na sličan način ljude iz medicinske službe. Nekadašnja vaterpolistkinja Manija Bikof rekla je da je bila naterana da spusti kupaći kostim do struka da bi lekar mogao da joj pogleda povredu ramena. Bivša plivačica Rabea Jatridu rekla je da je neko dodirivao.

Savez za jedrenje naveo je da nikada nije dobio ni zvaničnu ni nezvaničnu žalbu, ali je pozvao sada 43-godišnju Bekatoru da je podnese.

To je sve navelo i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa da se oglasi na Fejsbuku. On je rekao da podržava Bekatoru i pozvao je druge žrtve seksualnog nasilja da progovore o tome.

Sofija Bekatoru je četiri puta učestvovala na Olimpijskim igrama, a osvojila je zlato u Atini i bronzu u Pekingu. U svojoj klasi 470 je četiri puta osvajala svetsko prvenstvo i dva puta evropsko.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.