Oči celog sveta su uprte u Iga Fabrisa Zanga!

Imamo novi svetski rekord! 

Troskokaš iz Burkine Faso Igo Fabris Zango preskočio je u francuskom Obijeu uspeo da skoči 18,07 metara što je svetski dvoranski rekord! 

On je prvi u istoriji koji je u dvorani skočio preko 18 metara, a pre njega rekord je držao njegov sadašnji trener Tedi Tamgo, koji je 2011. godine u Parizu skočio 17,92 metra. 

Upravo 2011. godine Zango je počeo da se bavi troskokom! On sada ima 27 godina, a pre samo 10 godina nije znao ništa o troskoku. Njegov profesor fizičkog ga je odveo na atletski trening jer je primetio da Zango ima sjajne fizičke predispozicije. 

"Prvog dana treninga sam pitao ko je najbolji u troskoku na svetu", ispričao je Zango jednom prilikom. 

Tada je to bio Kristijan Tejlor koji je držao svetski rekord na otvorenom pošto je u Daeguu skočio 17,96. Na prvom treningu Zango je doskočio do 12 metara, ali iamo je plan! Ako svake godine skoči po metar više do 2017, godine biće svetski rekorder! 

Ipak, Burkina Faso je jedna od najnerazvijenijih zemalja sveta i nije bilo stručnjaka koji bi mogli da ga odvedu do vrha niti uslova u kojima bi mogao kvalitetno da radi. 

Onda je počeo da sarađuje sa Tedijem Tamgom, koji je i sam bio vrhunski troskokaš i svetski rekorder. I sada, konačno ponos Burkine Faso drži svetski rekord!

Sada ima dva naredna cilja. Jedan je da za Burkinu Faso osvoji olimpijsku medalju, a drugi da preskoči 18,29 metara koliko iznosi svetski rekord na otvorenom koji drži Britanac Džonatan Edvards. 

S obzirom na to odakle je krenuo i dokle je stigao, deluje da je to za njega samo formalnost!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.