Prisetio se igračkih dana, ali nije želeo da "podgreva vatru"

Legendarni hrvatski golman, sada trener Zagreba Vlado Šola otkrio je da nikad nije imao pritisak igrajući za reprezentaciju, osim u jednom, jedinom slučaju – utakmicama sa Srbijom.

Osvajač olimpijskog zlata sa "kaubojima" u Atini pričao je u opširnom intervjuu za hrvatski Indeks o svojim igračkim danima, kada je Hrvatska postala rukometna velesila, ali nije hteo da raspiruje nacionalne strasti.

Povod za priču o pritisku bilo je golmansko "rotiranje" na Evropskom prvenstvu, kada je selektor Lino Červar nagovorio Mirka Alilovića da se vrati u nacionalni tim, pa ga poslao na tribine, a onda opet vratio. Šola je rekao da je to ružna uspomena, a onda se prisetio sebe na golu Hrvatske.

"Pritisak je različit. Ja nisam osjećao nikakav pritisak kad sam branio za reprezentaciju. Nikad, apsolutno nikad!… Možda bih osećao jedino protiv Srbije, tada Jugoslavije, jer je to specifična situacija. Uvek sam razmišljao: 'Je*ote, ako izgubimo od njih, ljudi će svašta reći'", rekao je Šola.

Pre 30 godina, 14. januara 1991. rukometna ekipa koja se zove Hrvatska je prvi put igrala. Nije to bio zvaničan meč, ali ga Hrvati slave kao prvi meč njegove reprezentacije. Šola je racionalniji kada je to u pitanju.

"Nije to bila prva službena utakmica, jer tad još nismo bili priznati i nismo bili savez, ali je utisak bio takav. Goran Stojanović, golman Zagreba iz Srbije, nastupio je za Hrvatsku mesec ili dva prije nego što počeo rat. To je bilo u predvečerje velikog zla i nećemo se toga sećati", rekao je Šola.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.