Bio je član vrhunske generacije Jugoslavije, koja je prva pobedila "strašni" SSSR

Srpska odbojka siromašnija je za još jednog pionira i velikana. Preminuo je nekadašnji reprezentativac i kapiten Crvene zvezde Bogoljub Stojmirović, objavio je nacionalni savez. Imao je 93 godine.

Bio je član sjajne generacije jugoslovenskih odbojkaša koji su na prvenstvu Evrope u Bukureštu, 1955. godine prvi put pobedili neprikosnoveni Sovjetski Savez i domaćina Rumuniju, i bili na domak osvajanja bronzane medalje.

Pridružio se Branku Stefanoviću, Banetu Milosavljeviću, Voji  Milanoviću, Branku Lužaninu, Ivanu Popoviću... asovima Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije. Stojmirović je u Crvenoj zvezdi igrao smečera, a u reprezentaciji Jugoslavije tehničara.

Bio je najbolji tehničar pre pojave Zorana Petrovića i Nikole Grbića. Bogoljub Stojmirović sa suprugom Gordanom (Tkačuk), sa sinom Goranom i snajom Ljiljanom osvajao je i titule prvaka Jugoslavije i trofeje Kupa, ali je bio sjajan na još jednom polju: postao je vrhunski graditelj hidrocentala: Đerdap, Bajina Bašta, Kokin Brod i Ibar – Lepenac...

"Bogoljub i snaja Ljiljana igrali su u Crvenoj zvezdi, a sin Goran i supruga Gordana u Partizanu. U to vreme odnosi između ova dva kluba bili su na vrhuncu.  Ako znamo da je njegova sestričina Beba Marković igrala u Crvenoj zvezdi i reprezentaciji Jugoslavije, Stojmirovići su porodica sa najviše reprezentativaca u našoj zemlji. Jednom odbojkaš – uvek odbojkaš.

Po završetku sportske i graditeljske karijere nastavio je druženje sa bivšim drugarima sa odbojkaških terena skoro do poslednjeg dana, evocirajući uspomene iz tih prohujalih odbojkaških vremena", napisao je u nekrologu Petar Stanišić, nekadašnji odbojkaški reprezentativac.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.