Učesnici grend slema u Njujorku moraće da se pridržavaju strogih pravila koje je propisala Teniska asocijacija SAD

Ove godine tenisere na US Openu očekuju posebni uslovi.

Zbog pandemije korona virusa teniski kompleks u Njujorku biće "zatvoren", bez prisustva gledalaca, i strogo izolavan i u njemu će važiti posebne mere kojih će svi učesnici - teniseri i članovi njihovih stručnih štabova, morati striktno da se pridržavaju.

Teniska asocijacija SAD (USTA) napravila je "mehur" po uzoru na onaj u Orlandu, u kojem se igra završnica NBA lige, u koji niko neće moći da uđe i izađe bez posebne dozvole.

Endi Marej nedavno je izjavio da zbog bezbednosti tenisera treba uvesti stroge kazne za sve one koji se ne budu pridržavali pravila, i čelnici turnira kao da su ga poslušali, jer su upravo najavili rigorozne sankcije.

Učesnici će biti u "mehuru" i neće smeti da napuštaju izolaciju bez dozvole šefa medicinske službe i direktora turnira. Ko prekrši to pravilo biće žestoko kažnjen. Sledi mu izbacivanje sa turnira i ozbiljna novčana kazna.

Ako trener ili gost igrača napusti "mehur", izgubiće akreditaciju i moraće da napusti hotel u roku od 24 sata, a uz to im sleduje i "udarac po džepu".

USTA je navela i da će igrači prilikom boravka u Njujorku moći da borave u hotelima koje je ta asocijacija odredila ili da zakupe privatne kuće. Ako sami pronađu smeštaj moraće da budu strogo izolovani, dakle bez članova svojih porodica, kao i bez komunikacije sa okolinom.

Dobiće i danonoćno obezbeđenje, a moraće i da polažu račune organizatorima turnira o svom kretanju i aktivnostima.

Pre početka turnira moraće da obave test na korona virus, a onda će to činiti svaki dan. U slučaju zaraze, biće izolovani i udaljeni sa turnira.

Još ranije čelnici ATP Tura najavili su da turnir neće biti prekinut u slučaju da se neki igrač zarazi infekcijom Covid-19, kao i da će svaki igrač u svom timu moći da ima tri člana.

US Open počinje 31. avgusta u Njujorku i trajaće do 13. septembra

Organizatori su u najavi ovogodišnjeg turnira na poster stavili Novaka Đokovića, iako on još nije potvrdio nastup u Njujorku, dok su Rafael Nadal, prošlogodišnji pobednik, kao i prva teniserka Ešli Barti već ranije najavili da neće učestvovati.