Na današnji dan, pre 40 godina, SFRJ je osvojila jedino olimpijsko zlato

Jugoslavija je pre tačno 40 godina, 30. jula 1980. godine, postala olimpijski šampion u košarci.

Tim, koji je sa klupe predvodio Ranko Žeravica, uspeo je u Moskvi da se domogne jedinog zlata koje je nedostajalo Jugoslaviji sa velikih takmičenja.

Nezaboravni "plavi" tim činili su: Andro Knego, Dragan Kićanović, Rajko Žižić, Mihovil Nakić, Željko Jerkov, Branko Skroče, Zoran Slavnić, Krešimir Ćosić, Ratko Radovanović, Duje Krstulović, Dražen Dalipagić i Mirza Delibašić.

Do olimpijskog zlata, reprezentacija SFR Jugoslavije je stigla bez poraza, uz maksimalnih osam pobeda, prisetio se KSS.

Najpre su pobeđeni Senegal, Španija i Poljska u grupi B, pa je Jugoslavija izborila plasman u finalnu grupu koju su činile po dve prvoplasirane ekipe iz sve tri grupe na turniru.

I tu su "plavi" dominirali. Bili su bolji od Italije, Kube i moćnog Sovjetskog Saveza, kao i Brazila, nakon čega su izborili plasman u finale.

Rival Jugoslaviji opet je bila Italija.

Ekipa Ranka žeravice sjajno je otvorila meč serijom 10:0, i nakon toga više nije ispuštala vođstvo. Slavila je SFRJ rezultatom 86:77, u meču koji je upamćen i po namernom grubom prekršaju Dina Menegina nad Draganom Kićanovićem. Popularni Kiža tada je iznet sa terena i potom prebačen u bolnicu, a nije ni bio na pobedničkom postolju.

Koliko je Jugoslavija bila dominantna na Olimpijskim igrama u Moskvi najbolje pokazuje koš razlika koju su ostvarili +148 (825:677).

Put ka olimpijskom zlatu

Grupa B
Jugoslavija - Senegal 104:67
Jugoslavija - Španija 95:91
Jugoslavija - Poljska 127:91

Finalna grupa
Jugoslavija - Italija 102:81
Jugoslavija - Kuba 112:84
Jugoslavija - SSSR 101:91 (posle produžetaka)
Jugoslavija - Brazil 96:95

Finale
Jugoslavija - Italija 86:77

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.