Sve ovo će morati da ispune Zvezda, Partizan, Budućnost...

Košarkaški na Jadranu dobili su svoj sindikat "Uniju igrača ABA lige", a pokretači ovog projekta su Rade Zagorac i Nenad Miljenović. Sve je osmišljeno po ugledu na slične organizacije u NBA i Evroligi, a najveći broj zahteva postavlja se prema klubovima.

Dnevni list "Danas" navodi da će svi košarkaši, koji postanu članovi Unije, biti zaštićeni i privilegovani pošto je "većina zahteva u direktnoj koliziji sa dosad ustaljenim radom klubova u regionu".

Tako se u programu napisano na pet strana u većem delu traže pogodnosti za igrače Unije, a koji će klubovi morati da ispune.

Pripera radi, prema napisanom planu, dužina trajanja priprema maksimalno može da traje šest nedelja od prve zvanične utakmice u ABA ligi. Žele i ograničenje trajanja traninga, tako da ako klub održi dva treninga dnevni - prvi može da traje najduže 60 minuta na terenu bez kontakta, a drugi najviše 90 minuta na terenu (bez uračunatog rada u teretani). Ako pak žele jedan trening dnevno, onda ne bi smeo da traje duže od 120 minuta na terenu.

Klubovi neće moći da organizuju više od tri treninga u dva dana i ne mogu pre devet ujutru, odnosno nikakva obaveza nije dozvoljena pre 12 časova dan posle meča.

U obavezi su da organizuju i jedan potpuno slobodan dan u toku nedelje bez obaveza na terenu, a poseban segment u programu odnosi se na gostovanja u ABA ligi.

Naime, klub mora da obezbedi avionski prevoz za tri najudaljenije destinacije po kilometraži i ako ne postoji takva mogućnost do mesta odakle je klub - moraju da obezbede autobus do najbližeg aerodroma sa kojeg može da se leti doželjene destinacije.

Obavezan je i "fast lane" na aerodromu za sve igrače. Članovi Unije traže i autobus za putovanja, gde će svaki igrač imati na raspolaganju četiri sendvič, ali i topliobrok po putovanje. Na gostovanjima, svi domaćini moraju da obezbede sportska ili energetska pića i voće (obavezne banane) za svakog igrača pre meča…

Takože, svaki član Unije igrača mora imati obezbeđenu jednokrevetnu sobu na gostovanjima, a imaju pravo i na drugo medicinsko mišljenje koje će izneti zvanični lekar ove organizacije.

"Danas" navodi i da će od članova Unije ispred svakog kluba biti traženo da odaberu svog zvaničnog predstavnika i zamenika koji moraju da budu članovi sindikata, a koji će predstavljati ekipu na zvaničnim zasedanjima "borda".

Ako bude negodovanja klubova i nemogućnosti pregovaranja oko određenih tačaka, nisu isključene eventualne izmene programa

(MONDO/Danas)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.