Bivši reprezentativac Brazila u humanitarnoj misiji.

"Tur d' Frans" je dobro poznata biciklistička trka, ali jeste li čuli za "Tur d' Fred"?

Pretpostavljamo da niste, pošto je to prilično nova - i sjajna - ideja bivšeg brazilskog reprezentativca Freda.

Iskusni centarfor potpisao je dvogodišnji ugovor sa Fluminenseom, a odlučio je da u Rio de Žaneiro doputuje biciklom, što će biti i putovanje u humanitarne svrhe.

Fred je poslednje dve godine igrao za Kruzeiro, a u nedelju je potpisao ugovor sa svojim starim klubom Fluminenseom. On je danas krenuo iz mesta Kongonhas, 80 kilometara udaljenog od Belo Horizontea i biciklom će preći 600 kilometara do Rija, u sklopu "Tur d' Fred".

U pratnji ekipe i svog trenera za ovaj poduhvat, Fred će voziti malim i zemljanim putevima, pošto želi da izbegne teretni saobraćaj na glavnim putevima, ali i okupljanje navijača.

Putovanje će trajati pet dana, a fudbaler želi da pomogne 4.000 siromašnih porodica tako što će im nabaviti hranu i neophodne proizvode, ali i prikupiti novac.

On je rekao da će ponuditi korpu sa hranom za svaki pređeni kilometar i pokrenuo je akciju putem interneta za donacije ugroženom stanovništvu, teško pogođenom pandemijom korona virusa. 

Cilj je dolazak u trening centar Fluminensea.

Olimpijski odbojkaški šampion iz 2004. godine, Nalbert, ponudio je Fredu da ga prati nekoliko kilometara, iako je, kako je rekao, navijač Flamenga, velikog rivala Fluminensea.

Fred (38) je karijeru počeo u Atletiko Mineiru, igrao je za Lion, Kruzeiro i Fluminense, sa kojim je od 2009. do 2016. godine osvojio dve titule. Sa Lionom je osvojio šest trofeja, od kojih tri titule prvaka Francuske.

Za reprezentaciju Brazila odigrao je 39 utakmica, postigao 18 golova i osvojio Kup Amerike (2007) i Kup Konfederacija (2013).