Direktor Borca u razgovoru za MONDO o uspešnoj sezoni i povratku na međunarodnu scenu posle osam godina.

Ono što je već duži vremenski period bilo izvesno, danas je dobilo potvrdu - fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini neće biti nastavljena.

Istina, Premijer liga BiH i Kup BiH još nisu zvanično okončani, s obzirom na to da današnju odluku Takmičarske komicije Fudbalskog saveza BiH treba da potvrdi i Izvršni odbor, ali sasvim je izvesno da se fudbaleri u BiH za sezonu 2019/20. neće vraćati na terene.

Igrači Sarajeva tako će odbraniti titulu osvojenu prošle godine, odnosno u svoje vitrine smestiti četvrti pehar namenjen najboljoj ekipi u Premijer ligi BiH, te istovremeno izboriti plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Drugoplasirani Željezničar i trećeplasirani Zrinjski nastupaće u kvalifikacijama za Ligu Evrope, kao i banjalučki Borac, četvrtoplasirani tim prvenstva, koji će na međunarodnu scenu iz razloga što završnica Kupa BiH neće biti odigrana, pa nijedna ekipa iz masovnijeg takmičenja neće videti Evropu.

"Prvo treba da sačekamo odluku Izvršnog odbora, koji treba da verifikuje odluku Takmičarske komisije. Smatram da je Takmičarska komisija u ovom trenutku donela pravu odluku", istakao je za MONDO Dejan Lukendić, direktor Borca.

Banjalučani će tako, poslje osam godina pauze, zaigrati van granica BiH.

"Izlazak u Evropu posle osam godina je velika stvar za Borac, odnosno sam klub, ali i grad Banjaluku i Republiku Srpsku. Jedan od naših klubova tako će ponovo zaigrati u Evropi. Prošle sezone bio je to Radnik, a sada Borac. Posle svih dešavanja koja su nas pratila prethodnih godina, ovo je veliki iskorak za Borac. Bili smo na korak od stečaja i gašenja kluba, a sada smo izborili Evropu. Žao nam je što je pandemija prekinula sezonu, ali moram reći da smo se zasluženo našli među ekipama koje će na međunarodnu scenu, jer smo to ostvarili na zelenom terenu osvojivši četvrto mesto", dodao je Lukendić.

Treba imati u vidu da su "crveno-plavi" prošle sezone nastupali u Prvoj ligi Republike Srpske, a već u povratničkoj sezoni u Premijer ligi BiH pokazali su da se mogu nositi sa najjačim ekipama u BiH.

Rezultat svega toga je četvrto mesto i 36 bodova, svega devet manje od novog šampiona Sarajeva.

Još jedan pokazatelj kako je Uprava tima sa Gradskog stadiona na čelu sa predsednikom Vicom Zeljkovićem radila u prethodnom periodu je ekspresno dobijena premijerligaška i evropska licenca, što ranije nije bio slučaj.

"Rešili smo većinu starih dugova, a sve to odrazilo se i na same licence, pa smo već na zasedanju Prvostepene komisije za licenciranje FS BiH dobili licence za nastup u Premijer ligi BiH i Evropi. Konačno smo došli u situaciju da se bavimo samo tekućim obavezama, a ne da gledamo unazad i razmišljamo o nagomilanim dugovima iz prošlosti. Mislim da je Uprava na čelu sa predsednikom Zeljkovićem odradila ogroman posao i da smo zasluženo tu gde jesmo", naglasio je direktor Banjalučana.

Borcu će za nastup na četiri fronta naredne sezone (Premijer liga BiH, Kup BiH, Kup RS i kvalifikacije za Ligu Evrope) biti potreban i ojačan igrački kadar.

Uprava kluba već se zahvalila na saradnji nekolicini igrača, a u planu je i dovođenje pojačanja.

"Još jednom ponavljam, čekamo konačnu odluku Izvršnog odbora, kako bismo igračima saopštili dalje planove. Već imamo u planu da igrači nastave sa treninzima do polovine juna, kada će dobiti slobodno do kraja meseca da se odmore i napune akumulatore za predstojeće obaveze. Sigurno da će biti osveženja u igračkom kadru, a već smo počeli određene pregovore. Nekim igračima smo se zahvalili i Borac im želi svu sreću u nastavku karijera. Akcenat u budućnosti će sigurno biti na mladim igračima, na kojima Borac treba da gradi svoju budućnost, te profitira njihovim eventualnim odlaskom u jače evropske lige", zaključio je Lukendić.

Borac je do prekida sezone odigrao 22 meča u Premijer ligi BiH, na kojima je zabeležio 10 pobeda, te po šest remija i poraza uz gol-razliku 29:23.

Prema još nepotvrđenim informacijama, naredna takmičarska sezona u BiH trebalo bi da počne prvog avgusta.