"Napišite baš tim rečima", odgovorio je "Dejm".

"Ako nas zaista vraćaju samo da bi 'dodali par utakmica do plej-ofa' i šalju sve tamo da igramo besmislenu košarku bez prave šanse da se borimo za plej-of, doći ću samo zato što sam deo tima", reagovao je Damijen Lilard na priče o nastavku NBA sezone i dodao:

"Mogu odmah da vam kažem da neću igrati. ", poručio je iz Oregona jedan od najvećih šutera današnjice i ponovio:

"Neću učestvovati u tome. Napišite tako, baš tim rečima".

  Nešto drugačijim rečima, legendarni Čarls Barkli potvrdio je da sezona 2019/20 neće biti "puštena niz vodu", već dovršena utakmicama u jednom ili eventualno dva grada.

"Donećemo konačnu odluku naredne nedelje. Ono što već znam iz razgovora sa šefovima je da ćemo ponovo igrati košarku. Pitanje je samo Florida i Las Vegas ili samo Florida", potvrdio je legendarni as, koji i sam čeka povratak na posao komentatora-zabavljača na mreži TNT.

"Dejm", međutim, nije revoltiran zbog toga što će sezona biti nastavljena, već kako će biti nastavljena.

Posle dva meseca razmatranja da li je bolja opcija sa 20-ak ligaških utakmica i skraćenim plej-ofom ili ona bez ligaških mečeva, ali punim plej-ofom, komesar Adam Silver i njegovi saradnici navodno su izabrali treću - prvo malo liga, pa onda ono pravo.

Pošto je 60 bio nedovoljan, a 82 nedostižan broj, izračunali su da je 70 idealna mera u ovom trenutku, posle čega je ostalo samo da prelome da li će baš svih 30 timova poslati u "Diznilend" ili će ovih 15 sa Zapada, ipak, u "grad kocke".

Svestan šta to znači za šanse Portlanda Trejblejzersa, koji bi teško nadoknadili četiri pobede zaostatka za osmoplasiranim Memfis Grizlisima i da se korona nikada nije dogodila, Lilard je jasno i glasno poručio da neće biti sparing partner drugima, kada već njemu nije dozvoljeno da se bori za plej-of.

"Ako nam ne budu dali šansu da se borimo, pojaviću se na poslu, biću na svakom treningu, neću se odvajati od tima, ispuniću sve svoje obaveze, a onda ću mirno presedeti na klupi svaku utakmicu", ponovio je, ne ostavljajući prostor da se predomisli.

Kaže da postoje i druge mogućnosti, pod kojima bi rado igrao, ali...

"Da su organizovali nekakav turnir, da bude odigrano sa stilom, da se igra košarka za mesto u plej-ofu, bilo bi idealno za sve", rekao je "klačer" koji je prošle sezone izbacio Oklahomu trojkom sa devet metara u poslednjoj sekundi, preko ruke Pola Džordža, a onda poveo ekipu do finala konferencije kroz sedam dramatičnih utakmicsa sa Denverom, od kojih je jedna završena posle četiri produžetka.

Danas, kaže da tako nešto ne bi bilo moguće.

"Ne, nisam trenirao, jer sam poštovao pravila. Nisam baš bio iz fazona da upadam u tuđe sale za trening dok ljudi oko nas umiru i razboljevaju se masovno. Kako da znam da je uopšte očišćeno to mesto?", odgovorio je pitanjem na pitanje o fizičkoj spremi i kondiciji na 75 dana od poslednje utakmice.

"Nisam želeo da se nađem u toj situaciji", dodao je i priznao da nije očekivao povratak na parket pre jeseni.

"Nisam očekivao da će biti ovako, ali sam spreman da se vratim. Želim da igram što pre. Ali, ako su ligi potrebni samo plej-of timovi, a mi da služimo za trening, onda se okrećem svom letnjem režimu treninga", "odjavio se" Lilard.

Prema aktuelnoj slici na Zapadu, u prvom kolu bi se sastali Denver Nagetsi i Hjuston Roketsi, ali je i poredak timova u gornjem delu tabele takav da, čak i u deset utakmica do plej-ofa, svašta može da se promeni.