Direktor takmičenja govorio je o nekoliko važnih tema.

Direktor Evrolige Đordi Bertomeu je zajedno sa predstavnicima 11 klubova u ponedeljak proglasio kraj sezone u svoja dva najbolja takmičenja i objasnio da ove godine neće biti proglašeni šampioni.

S obzirom na to da će spisak učesnika u takmičarskoj 2019/20 biti isti i u Evroligi i u Evrokupu, to za srpske klubove znači da će Crvena zvezda opet igrati EL, a da će Partizan ostati u EK.

"Razumem ljutnju Partizana, ali sam siguran da i oni shvataju našu poziciju", rekao je Bertomeu tokom konferencije za novinare. 

U razgovoru sa predstavnicima medija, Španac je govorio o različitim temama - u vezi sa formatom takmičenja, daljim planovima, sponzorstvima...

Na pitanje zašto Evroliga nije donela odluku da kao UEFA završi sezonu u avgustu, na terenu, Bertomeu je rekao da bi to bilo neprihvatljivo zbog kalendara.

"Kraj sezone posle 26. jula uticao bi na sledeću. Ako posmatramo UEFA Ligu šampiona, da smo uzeli taj princip sa utakmicama u avgustu, igračima bi bilo potrebno još mesec i po za početak sledeće sezone. To znači da bi trebalo da počnemo sezonu u novembru, a onda da završimo na vreme zbog Olimpijskih igara. Ne bismo imali vremena".

Da li će navijači prisustvovati utakmicama pre 2021. godine? O tome će još biti reči...

"Rano je reći. Trebalo bi pratiti razvoj pandemije na svim teritorijama. Ne možemo da kažemo da nećemo imati gledaoce. U nekim zemljama ćemo ih imati od početka, u nekim će biti restrikcija".

Prethodnih nedelja i meseci nagađano je da će "Turkish Airlines" odustati od sponzorisanja Evrolige, a da će njegovu ulogu preuzeti ruski Gasprom.

"Ne očekujemo promenu imena. Imamo 10 godina dobru saradnju sa kompanijom 'Turkish airlines'. Znam da je o našem odnosu sa Gaspromom pisano u medijima, ali nikad nismo vodili takve razgovore i ne znam odakle to dolazi. Još smo sa 'Turkish airlines' i nastavićemo zajedno kao i u ovih 10 godina", izjavio je Španac.

Da li će Evroliga biti proširena?

"Nismo imali razgovore o formatu, ni interno, ni sa klubovima. Kao što sam rekao, ova sezona je otkazana i moraćemo da uzmemo u obzir kao da se ništa nije dogodilo i da počnemo opet", objasnio je Bertomeu.

"Imamo plan da proširimo ligu na neka tržišta, a to ne znači neophodno da ćemo da proširimo format takmičenja. Hoćemo da pojačamo svoje prisustvo na tržištima kao što su Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija, ta tržišta će biti strateška, ali to ne znači neophodno da ćemo proširiti ligu", dva puta je naglasio direktor Evrolige.

Sudeći prema njegovim rečima, najjače evro-takmičenje će i u narednim godinama imati 18 klubova i neće biti proširenja.