Prvi čovek takmičenja detaljnije govorio o današnjoj odluci.

Vest dana u košarkaškom svetu - Evroliga i Evrokup se neće nastaviti!

Skoro dva i po meseca je trajala pauza zbog pandemije korona virusa, tražili su iz Evrolige rešenje za nastavak, ali su na kraju prihvatili realnost i gotovo jednoglasno su odlučili da "sviraju kraj", a odlučeno je da i dogodine gledamo iste učesnike najjačeg evropskog takmičenja.

Prvi čovek takmičenja Đordi Bertomeu oglasio se posle sastanka saopštenjem, a na kasnijoj konferenciji za medije govorio je detaljnije o ovoj odluci.

"Da bismo zaštitili integritet, nikad nismo razmatrali smanjenje broja učesnika i promenu formata Evrolige i Evrokupa. Ovo je grupa timova koji dele iste ciljeve, iste vrednosti", istakao je Đordi Bertomeu, pa poručio:

"Kao posledica očuvanja vrednosti integriteta i ravnopravnosti, Evroliga 2019/20 neće imati šampiona, kao ni Evrokup".

Takođe, Đordi Bertomeu je istakao da su probavali na sve načine da nastave sezonu, ali...

"Danas smo preduzeli jednu od najtežih i najtužnijih odluka, ali smo uvereni da je ovo dobra odluka za dobro košarke. Iscrpeli smo svaku opciju da nastavimo Evroligu i Evrokup. Rešili smo svaki element, logistiku, preglede, kalendar... Ali nije bilo moguće!".

Naredna sezona u Evroligi trebalo bi da počne 1. oktobra (Evrokup 30. septembar), a zašto ne u avgustu kao fudbalska Liga šampiona?

"Pokušao sam to da objasnim u uvodnom delu. Završetak posle 26. jula uticao bi na sledeću sezonu. Ako gledamo UEFA Ligu šampiona onda će igračima biti potrebno još mesec i po za početak sledeće sezone. To znači da bi trebalo da počnemo sezonu u novembru, a onda da završimo na vreme zbog OI. Ne bismo imali vremena", zaključio je on.