Do jeseni neće biti utakmica regionalne lige istočne Evrope. Možda i duže od toga.

Dan nakon što je Evroliga poručila da ne odustaje od ove sezone i da za sada neće promeniti čak ni format, predstavnici i klubovi regionalne VTB lige odlučili su da jeste kraj.

Zbog pandemije virusa korona i potpunog zaustavljanja sportskih sezona širom sveta, u takmičenju u kojem je godinama najdominantniji tim CSKA Moskva "prelomili" su da u ovim uslovima ne može biti završena takmičarska godina.

"Pre pola sata smo odučili da je sezona završena. Koliko sam shvatio, nisu velike šanse da ćemo sledeću sezonu VTB lige početi na vreme, na jesen", rekao je predsednik Avtodora iz Saratova Vladimir Rodionov.

Tu informaciju objavio je američki novinar Džonatan Dživoni, uz objašnjenje da je istu odluku dan ranije donela i regionalna hokejaška liga na tom prostoru.

Podsetimo da u VTB ligi učestvuju tri evroligaša - CSKA Moskva, Himki i Zenit, a takmiče se timovi iz Rusije, Poljske, Belorusije, Estonije i Kazahstana.

Do prošle sezone, kada je Evroliga oduzela direktnu prohodnost svim nacionalnim i regionalnim ligama, VTB je imala jednu direktnu kartu za takmičenje, uz podrazumevanu višegodišnju licencu CSKA Moskve. Ove sezone, VTB je kao i ABA liga dobila uveravanje da će dobiti pozivnicu, ali o svemu tome za sada nema reči, jer je poznato da odluku o učesnicima ipak donosi Đordi Bertomeu sa saradnicima.

Ono što je sigurno je da su inostrani igrači iz tamošnjih timova dobili dozvolu da odu kućama.

"Analizirali smo poslednje informacije nadležnih i odlučili da više ne sprovodimo grupne treninge svakodnevno", rekao je prvi čovek CSKA Andrej Vtutin.

"Klub će uraditi sve što može da svima koji ostanu omogući da rade na fizičkoj spremi u Moskvi isiguran sam da će igrači održati dobru formu bez obzira na to gde su, za slučaj da se vratimo takmičenju. Nadamo se najboljem, ali u ovom trenutku ne postoje druge opcije. Videćemose opet, ne govorimo jedni drugima 'zbogom'", izjavio je čelnik šampiona Evrope.