Postupaće se prema amandmanima koje će doneti stručnjaci FIFA.

Kako će se završiti takmičenja?

Kako će se proglašavati šampioni, a kako određivati učesnici međunarodnih takmičenja?

Kako će se isplaćivati igrači?

Kako će izgledati prelazni rokovi?

Ovo su samo neka od pitanja koja su postavljena praktično prvog dana kapitulacije sveta sporta pred pandemijom koronavirusa, međutim malo ko je u međuvremenu dao odgovore. Solucije postoje, mogućnosti se nabrajaju, ali konkretne odluke niko još nije doneo.

FIFA je na važnom sastanku u Cirihu, tvrdi "The Daily Mail", odredila pandemiju COVID-19 virusa kao "višu silu" - što je jedini način da budu "pogažena" postojeća pravila. Drugim rečima, potpisani i važeći ugovori neće sami po sebi morati da budu ispoštovani, već će u narednim danima stručnjaci raditi na amandmanima koji će biti primenjivani na svim spornim dokumentima - od ugovora fudbalera i trenera, do propisa samih takmičenja.

Jedna od tačaka glasi da će fudbaleri kojima ugovori ističu 30. juna imati pravo da ostanu u klubovima duže, a samim tim zahtevi za naknadne datume završetka sezona biće usvojeni, tvrdi "Daily Mail".

To konkretno znači da 30. jun, kao dan u kom se zvanično završava sezona 2019/20 i počinje ona 2020/21, neće više biti ključan. Pomeranje i "ulazak" u sezonu 2020/21 biće dozvoljen, prema čelnicima FIFA, piše engleski list.

Ova odluka FIFA važna je za fudbal poput one u kojoj je Vlada Srbije uvela vanredno stanje i ograničila pravo kretanja ljudi tokom policijskog časa.

U tom smislu, svetska "Kuća fudbala" u Cirihu preuzela je na sebe obavezu da donošenjem novih propisa spreči potencijalni haos, u kom bi svaka liga, pa i svaki klub, mogao da postupa prema svom nahođenju.

Razgovori će biti nastavljeni u petak, a prva tačka trebalo bi da bude smanjenje zarada igrača, sa ciljem da to bude u razumnoj meri za period tokom kog traje suspenzija takmičenja.

Rešenje će biti kompleksno, prilagođeno različitim kategorijama i ugovorima, u kojima će postojati serija uputstava i principa prema kojima bi svi morali da se vode - od čelnika klubova, zaposlenih, igrača, trenera, agenata, itd.

Tako bi trebalo da budu izbegnute situacije poput one u Barseloni, gde klub traži da igračima bude isplaćeno 30 odsto zagarantovanih zarada, što su oni odbili.

FIFA je jasno odredila granicu između kraja prethodne i početka nove sezone (30. jun - 1. jul), ali je najavila da ona ovog puta neće biti presudna - čime je otvoren prostor za sva takmičenja da koriguju svoje kalendare i formalno uđu u sezonu 2020/21.

Predlog će glasiti ovako: Da ugovori budu produženi do trenutka kada će takmičenja formalno biti završena, dok će ugovori za narednu sezonu biti skraćeni u odnosu na period od 1. jula do početka sezone 2020/21.

Drugim rečima, jedna, do dve plate iz sezone 2020/21 biće "prebačene" na tekuću, a dodatni novac klubovi će trošiti samo na plate igrača kojima ugovori ističu 30. juna.

Kada su prelazni rokovi u pitanju, oni predstavljaju u ovom trenutku najmanji problem, jer će jednostavno biti određeni prema datim okolnostima. Neće početi 1. jula i, verovatno, neće biti završeni 31. avgusta.

Konkretno, biće produžavani u odnosu na to koliko je kom takmičenju bilo potrebno da završi sezonu, ali je napomenuto da nijedan zahtev za produžetak sezone ne može trajati duže od 16 sedmica.

To je nešto manje od četiri meseca.

U međuvremenu, izvesno je da FIFA neće opterećivati kalendar nacionalnim takmičenjima, odnosno da će ona biti nastavljena tek u sezoni 2020/21 - kad god to bude.