Svetsko prvenstvo za žene biće održano na najmanjem kontinentu.

Krovna organizacija svetske košarke saopštila je da će Svetsko prvenstvo za košarkašice 2022. godine biti održano u Australiji. Ovakva odluka doneta je danas, kada su u najužem izboru ostala samo dva kandidata.

Australija je pobedila Rusiju u borbi za organizaciju turnira, pa ćemo za dve godine smotru najboljih svetskih košarkašica ledati u zemlji kengura i koala.

FIBA centralni bord je zasedao danas, ali zbog epidemije korona virusa ne uživo, kao što je inače praksa. Oba saveza su video pozivima predstavili svoje kandidature, a zatim su članovi, na telefonskoj sednici, izglasali da Australija bude domaćin.

Ovo će biti drugi put u istoriji da će Australija dočekati najbolje košarkašice na svetu, nakon što se u ovoj zemlji igralo Svetsko prvenstvo 1994. godine. Na tom turniru je Brazil bio uspešniji od Kine u finalu i time stigao do zlata.

Australija je na prethodnom Svetskom prvenstvu poražena u finalu, od reprezentacije SAD. Amerika je svojila osam od poslednjih 11 titula, a jedna od selekcija koja je prekinula njihovu dominaciju je upravo Australija, 2006. godine.