"Ceo fudbal, od najnižeg ranga do elitnog, treba poslati poruku solidarnosti, zajedno možemo zaustaviti ovaj virus", rekao je Luis Rubijales, prvi čovek španskog fudbala.

Fudbalski savez Španije uspostaviće fond vredan 500 miliona evra za pomoć klubovima koji su zapali u finansijske probleme zbog globalne pandemije koronavirusa, prenela je agencija "Anadolija".

Novac će pomoći klubovima koji ne mogu vratiti izgubljena sredstva od televizijskih prava iz perioda kada se utakmice ne igraju. Planirano je da se iznos vrati u periodu od pet godina.

Pored toga, FS Španije se obavezao da će pozajmiti četiri miliona evra neprofesionalnim muškim i ženskim klubovima.

"Želimo da sednemo sa predstavnicima Primere i razgovaramo o problemima koje mogu imati neki klubovi. Moja poruka je povezanost, nada, disciplina. Svi u fudbalu, od najnižeg ranga do elitnog, treba da pošalju poruku solidarnosti, zajedno možemo zaustaviti ovaj virus", rekao je Luis Rubijales, predsednik FS Španije.

Rubijales je zdravstvenoj službi Španije ponudio na upotrebu hotele i osoblje nacionalnih reprezentacija, uključujući psihologe i fizioterapeute.

U Španiji je od posledica zaraze koronavirusom prema poslednjim zvaničnim podacima preminulo 3.647 ljudi, dok je potvrđeno 49.515 slučajeva oboljenja COVID-19. Španija je jedna od država koje si najviše pogođene i trenutno je među najvećim žarištima na svetu.