Formula 1 je izvrnuta naglavačke, kao i ceo svet uostalom.

Organizatori trke za Veliku nagradu Kanade u Formuli 1 imaju oko tri nedelje da odluče da li će odložiti trku.

I uzdaju se da neće morati, ali - mora se biti realan. Trka je zakazana za 14. jun u početnom rasporedu i još nije odložena posle pandemije virusa korona.

"Moraćemo da donesemo odluku do Uskršnjeg vikenda (11. i 12. april). Ako se situacija popravi do tada, možemo spremiti stazu za prvobitni datum", rekao je promoter VN Kanade Fransoa Dimontije za BBC.

Premijer Kvebeka Fransoa Lego zatražio je da se zatvori sve osim neophodnih poslova do 13. aprila.

Trka u Montrealu održava se na polustalnoj uličnoj stazi, što znači da je mnogo lakše pripremiti je nego prethodne dve ulične u kalendaru, Monako i Azerbejdžan.

"U boljoj smo situaciji nego Monako ili Baku, jer se tamo trkaju kroz grad i moraju da grade staze. Mi imamo stazu. Optimisti smo, ali znamo da stvari mogu da se promene iz sata u sat, tako da smo realistični", rekao je Dimontije.

A realnost kaže sledeće: da bi se VN Kanade održala u početnom datumu, potrebno je da ostale zemlje popuste mere uvedene u svojim populacijama. To posebno važi za Italiju i Ujedinjeno Kraljevstvo, u kojima sedište ima velika većina timova u F1.

Dimontije je rekao da će se trka odložiti, a ne otkazivati ako ne bude mogla da se održi u prvobitno vreme.

Predsednik Formule 1 Čejs Keri rekao je u ponedeljak da se nada da će promenjena sezona, sa 15 do 18 trka početi negde na leto, a naglasio je i da bi sve trke mogle da se pomere od svojih prvobitnih datuma.

Dimontije je, međutim, naglasio da postoji ograničeni vremenski okvir za trku u Montrealu zbog tamošnje oštre zime.

"Moramo potpuno da zaboravimo trenutni kalendar F1. Zemlje će promeniti datume, moraćemo da pravimo određene ustupke i da se prilagođavamo. Kao što svi znamo, jasno je da neću moći da predstavim trku za Veliku nagradu Kanade u novembru u Montrealu. To će morati da se održi u nekom mesecu koji dozvoljava trke...kraj leta, početak jeseni", rekao je on.