Organizatori imaju sve više problema...

Pandemija korona virusa pravi ogromne probleme širom sveta, a takva je situacija i u tenisu.

Sezona je odložena do daljeg, Rolan Garos je već odlučio da promeni termin i bude odigran krajem septembra i početkom oktobra, a loše vesti mogle bi da stignu i iz predgrađa Londona.

Organizatori Vimbldona izdali su saopštenje u kojem se navodi konkretna odluka šta će biti sa turnirom ove godine, ali ono što se može zaključiti jeste da prognoze nisu idealne.

"Ol Ingland teniski klub" može da potvrdi da nastavlja sa detaljnom evaluacijom svih scenarija oko turnira 2020. godine, uključujući i odlaganje i otkazivanje takmičenja, kao rezultat pandemija virusa Covid-19", navodi se na početku saopštenja.

Vimbldon je odbacio mogućnost da turnir bude održan pred praznim tribinama i ta opcija otpada. Preostaju još samo tri: da turnir bude održan u svom terminu kao i do sada, da bude odložen za neki drugi termin ili da uopšte ne bude održan ove godine.

"Za naš turnir već postoji vrlo kratak prozor za održavanje takmičenja, zbog prirode podloge. To podrazumeva da odlaganje sa sobom nosi značajne rizike i poteškoće", stoji u saopštenju, što uopšte nije optimističan stav organizatora.

Kako se u Velikoj Britaniji tek očekuje vrhunac pandemije korona virusa, moguće je da Vimbldon 2020. uopšte neće biti održan.

Direktor Vimbldona Ričard Luis je dodao da je kriza velika.

"Ovako nešto nismo mogli ni da zamislimo, a nije problem samo u Velikoj Britaniji, nego širom čitave planete. Najvažnija stvar u ovim momentima je zdravlje i mi smo u obavezi da budemo odgovorni i da donesemo pametne odluke. Radimo naporno na tome da se naši planovi u 2020. godini ispune, pa smo zbog toga sazvali hitan sastanak za narednu sedmicu na kom ćemo doneti velike odluke. Tenisa neće biti do 8. juna, to je barem sigurno."

Vimbldon je trenutno zakazan za odigravanje od 29. juna do 12. jula. Ali hoće li biti održan tada?


Branilac trofeja je Novak Đoković, a ukoliko turnir bude u potpunosti izbrisan iz ovogodišnjeg kalendara, to bi moglo da znači brisanje čak 2.000 bodova koje je osvojio u Londonu prošle godine.

Osim ukoliko ATP ne donese odluku o "zamrzavanju bodova"....