Marko Simonović i Luka Mitrović ispričali su i kako provode slobodno vreme, ali pre svega želeli su da pošalju poruku svim građanima Srbije koji olako shvataju situaciju sa korona virusom.

Zbog pandemije korona virusa stao je čitav svet, pa tako i sport koji se retko gde igra...

"Pogođena" je i košarka u Evropi, košarkaši su mahom u celodnevnoj samoizolaciji, a među njima ima i srpskih igrača. Marko Simonović i Luka Mitrović nastupaju u Španiji koja je trenutno drugo najveće "žarište" virusa COVID-19 na "starom kontinentu".

U intervjuu koji su dali za sajt Crvene zvezde, za koju su obojica nastupali i to kao kapiteni, kazali su nešto više o aktuelnoj situaciji u Španiji.

"Uvedenoj je vanredno stanje praktično u većini zemalja Evrope i sveta. Neću mnogo o situaciji, ona je svuda jako teška, pogodila je svakoga, i tu nema razlike za bilo koga, bilo koji zemlju. Ono što je mnogo važnije i želim ovom prilikom da apelujem na sve da se pridržavaju svih pravila, situacija je krajnje, krajnje ozbiljna, nimalo prijatna", kazao je Marko Simonović koji od skoro nastupa za Unikahu.

"U Španiji je izuzetno teška situacija, ovde smo bukvalno zatvoreni u stanovima po 24 časa nema mrdanja, samo odlazak u prodavnicu i odmah nazad u stan. Ali, za početak, svi moramo da se pridržavamo apelai distance, očigledno da drugog rešenja nema!".

Simonović je dodao da je izuzetno teško održavati spremu na nivou, ali da koristi sprave koje ima u kući i radi "improvizovane" treninge.

"Pošto nam je dozvoljeno da izađemo jednom dnevno, našao sam novi način - ranac na leđa, stavim masku, rukavice i trčim do prodavnice koja nije baš blizu, i vraćam se nazad sa namirnicama nazad, i to je neka svakodnevna rutina u ovoj teškoj situaciji, u kojoj su neke druge stvari sada mnogo važnije", ispričao je Marko Simonović i dodao da je "dobra stvar" u svemu ovome što vreme porodi sa porodicom što u toku sezone i nema mnogo prostora.


"Imamo vremena i da se posvetimo nekoj edukaciji, učenju novog jezika, čitanju knjiga… u svakom slučaju nadam se da će se ovo što pre završiti, ali moramo još jednom da zamolim sve - molim vas ostanite u kućama, situacija je izuzetno ozbiljna i teška. Ukoliko se budemo pridržavali svih apela i saveta, iskreno se nadam da se uskoro vidimo ponovo na terenu".

Luka Mitrović, koji nastupa za Manresu, kazao je da su mu devojka i porodica u Srbiji, dok je ostao "sam sa sobom" u Španiji što ga je primoralo na radi stvari koje nije tako često...

"Ove okolnosti su me primorale da radim neke stvari malo više - da kuvam, učim španski jezik. Ovakva vrsta izolacije, koliko god je teška, ali i neophodna ne dozvoljava previše toga. Vreme osim kućnog treninga provodim gledajući filmove, serije, pročitam neku knjigu, ali bih želeo našim ljudima da poručim još nešto - da budu pametni, da budu odgovorni, da slušaju i pridržavaju se uputstava od ljudi koji su za to zaduženi - jedino tako disciplinovani možemo da se izborimo sa ovim problemom", kazao je Mitrović i poručio:"PAMET U GLAVU!".