"Da je sezona u toku, Đoković bi mogao da 'prosipa' bodove i opet bi verovatno bio prvi do Vimbldona", rekao je Gilbert, odbijajući da se priključi kritičarima ove odluke.

"Novak Đoković je na terenu zaslužio pravo da se njegove nedelje na vrhu ATP liste računaju i tokom suspenzije usled koronavirusa", rekao je teniski trener i analitičar ESPN mreže, Bred Gilbert.

Potom je konstatovao...

"Federerovi navijači će svakako biti nezadovoljni zbog toga, ali Đokoviću bi trebalo da se računaju nedelje na prvom mestu, jer ih je zaslužio, bio je prvi kada je sezona zamrznuta pred Indijan Vels i Majami i bio bi svakako prvi i da se igralo u tom periodu".

ATP i WTA, za sada, suspendovali su sva takmičenja do početka juna. Obe organizacije odlučile su da ne oduzimaju bodove teniserima i teniserkama posle 52 nedelje, već da sve ostane nepromenjeno do tada.

"Da je sezona u toku, Đoković bi mogao da 'prosipa' bodove i opet bi verovatno bio prvi do Vimbldona", rekao je Gilbert, odbijajući da se priključi kritičarima ove odluke.

Oni smatraju da bi period suspenzije trebalo izbrisati iz zvanične statistike, a prema njoj - Đoković će u međuvremenu preteći Pita Samprasa na drugom mestu večne liste, posle čega će ispred ostati samo Rodžer Federer.

Ukoliko zadrži poziciju "Broj 1", srpski as će u oktobru postati teniser sa najviše nedelja provedenih na vrhu. Do tada, to je Federer sa 310.

Novak već dugo ne krije da su mu takmičarski ciljevi najviši - da pretekne Federera i Rafaela Nadala po broju gren slem titula, a da će uz to verovatno doći i ostali rekordi.

"To su moji ciljevi, vidim ih veoma jasno", rekao je Đoković u februaru tokom turnira u Dubaiju.

"Najviši ciljevi su svakako prvo mesto, Olimpijske igre i gren slemovi".

U međuvremenu, ispostavilo se da će "velika trojka" biti za godinu starija kada budu otvorene Olimpijske igre u Tokiju.