Do te večeri bio je poznat kao rezerva Drua Bledsoua. Od tada je počeo da piše samo svoju stranicu istorije - najuspešniju od kada se igra američki fudbal.

Nedavno rastavljeni Tom Brejdi i Nju Ingland Petriotsi imaju šest zajedničkih titula i devet nastupa u Superboulu.

Stvorili su šampionsku inastiju kakva do njih nije postojala u tom sportu i decenijama su bili simbol uspeha. Bili su nepobedivi, u nekim Superboul utakmicama bili su doslovno neuništivi (na primer, na minus "25" u finalu 2017), a imali su i jednu zajedničku crtu - da će uraditi sve za pobedu.

I jedni i drugi ići će na trijumf po svaku cenu, čak i onda kada je to bilo suprotno pravilima ili kada vlasnik Robert Kraft i trener Bil Beličik posle 20 spektakularnih godina ipak zaključe da Brejdi više ne vredi toliko da mu daju višegodišnji ugovor.

Zato će on ipak nastaviti (i verovatno završiti) karijeru u drugom mestu, u Tampa Beju.

Tokom blistave dve decenije, Brejdi, Beličik (da li tim redosledom?) i Kraft učinili su da franšiza bez titule učini nezamislivo i da postane trofejnija od "teškaša" - San Franciska i Pitsburga. Posledica takvih uspela bila je očekivana, pa je verovatno svuda osim u Bostonu plej-of postao doba godine u kojem se navija protiv Nju Inglanda, da bi neka druga dinastija mogla da nastane.

A, sve je počelo 19. januara 2002. godine, u poslednjoj utakmici na Foksboro stadionu, starom domu Petriotsa koji je srušen da bi na istom mestu nastao sadašnji Džilet stadion, gde je Brejdi postao verovatno najveći igrač američkog fudbala u istoriji.

Dakle, Foksboro je bio zavejan, a Brejdi je po kijametu izveo ekipu na prvu utakmicu plej-ofa, da pokaže svima šta može tek 199. pik NFL drafta, koji je uskočio u ekipu posle teške povrede čuvenog Drua Bledsoa.

Zapravo, ulog domaćih bio je ogroman kao stadion od kojeg su se opraštali, jer je Nju Ingland prvi put bio u doigravanju od 1998. i hteo je da dokaže da ima budućnost sa trenerom Bilom Beličikom, postavljenim sezonu ranije.

Gosti su bili Oukland Rejdersi i zaista su bili blizu da pokvare sve planove domaćinu.

Rejdersi su vodili 13:10 na samo 110 sekundi do kraja utakmice, kada se dogodila jedna od akcija koja je promenila istoriju NFL-a i američkog sporta.

Pre te akcije, kornerbek Rejdersa Erik Alen prišunjao se Brejdiju, Beličiku i saradnicima, pa izbliza čuo šta su se dogovorili da odigraju. Defanzivac je potom sa saigračima spremio "blic", iznenadio nespremnog Brejdija, oborio ga, izbio mu fudbal i doveo Oukland nadomak velike pobede u gostima.

Rejdersi su slavili, svesni da je sada potrebno da samo kontrolišu sat i da pobede. Brejdi je spustio glavu, uplašen da je prokockao svoju šansu i da je to bilo to od njega i njegove velike karijere.

A, onda se u 12 minuta sve obrnulo i u utakmici i u njegovom životu.

Sudije su tačno toliko posmatrale snimak te situacije kraj terena, oduzele Rejdersima loptu i dosudile nekompletan pas, iako Brejdi uopšte nije izbacio loptu iz ruku. Primenili su "Tak (Tuck) pravilo", za koje ni na klupama ekipa nisu znali.

"U fudbalu sam ceo život, a tada sam čuo termine za koje nisam ni znao da postoje", rekao je tadašnji trener Rejdersa Džon Gruden.

Pogledajte tu situaciju.

U odlučujućem trenutku, Brejdi je zaista povlačio loptu ka sebi, Alen mu je izbio i sudije su dobro znale šta ih čeka ako dosude u skladu sa pravilom koje je zaista bilo na snazi, iako prilično kontroverzno.

Zato su i gledale i "većale" čak 12 minuta. I zato glavni sudija Volt Kolmen posle tog meča više NIKAD nije sudio Rejdersima. A sudio je sve do 2018.

Bio je to momenat posle kojeg se istorija pisala sama.

- Adam Vinatijeri je kroz sneg pogodio sa 45 jardi za produžetak i postao heroj; 
- Do tada je promašio četiri od pet šuteva sa te razdaljine. Da li bi i on bio precrtan da je lopta pripala Rejdersima?;
- Tom Brejdi je potom vodio ekipu do pobede i do prve titule;
- "Bila je to presečena lopta", kvoterbek je govorio satima, nedeljama i godinama posle tog kiksa;
- "To je najgora odluka u istoriji svih sportova", rekao je Alen;
- Dru Bledsou je te godine otišao u Bafalo;
- Nju Ingland je posle te utakmice igrao u 9 od 19 Superboulova, sve sa Brejdijem;

Te zavejane noći otvorena su vrata vladavini Nju Inglanda.

Igrom sudbine, Gruden je bio trener Rejdersa u meču koji je promenimo tok istorije NFL-a i pogurao Toma Brejdija ka visinama. Tada mladom stručnjaku sreća nije okrenula leđa godinu dana kasnije.

Došao je do toliko željene titule, ali na klupi Tampa Bej Bakanirsa...

... tima u kome će upravo Brejdi izvesno završiti karijeru.

All in ✍️#GoBucspic.twitter.com/F0sZAZ08w4