Zahtev da se Olimpijske igre pomere za narednu godinu ima sve više potpisnika.

Nakon što su Kanađani saopštili da neće poslati svoje takmičare na Olimpijske igre u Tokiju i tako im ugroziti zdravlje, Australija je reagovala nešto blažim saopštenjem.

Oni su najavili da će se takmičiti, ali kada se Olimpijske igre pomere za narednu godinu. Sada su Kanada i Australija dobile dva važna saveznika u svojoj borbi, SAD i Veliku Britaniju.

Zapravo, obe ove zemlje, veoma važne za olimpijski duh i samo takmičenje, spremne su da se bore za pomeranje Olimpijskih igara na narednu godinu. To se vidi iz saopštenja koje su izdali Amerikanci.

''Čak i kada bi se zdravstveni problemi smanjili do leta, smatramo da ostale stvari poput treninga, doping kontrola i kvalifikacija ne mogu da se reše na pravi način. Jasnije je nego ikada da je odlaganje Olimpijskih igara najbolje, a mi ohrabrujemo MOK da preuzme neophodne korake kako bi obezbedio fer-plej''.

Sličnu izjavu je na ovu temu dodao i predsednik Olimpijskog komiteta Velike Britanije.  Hju Robertson je bio dosta direktniji i sažetiji u svom obraćanju.

''Ne vidim način na koji Igre mogu da se održe onako kako je zamišljeno'', istakao je on.

Trebalo je da se Olimpijske igre u Tokiju održe između 24. jula i 9. avgusta, sa preko 11 hiljada učesnika iz 200 različiih zemalja i teritorija. Kako stvari stoje, to neće biti slučaj.