Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah, i dalje ne misli da bi trebalo odložiti Olimpijske igre u Tokiju.

Sa dva različita kraja planete u noći između nedelje i ponedeljka stigla je identična vest: BOJKOT OLIMPIJSKIH IGARA U TOKIJU!

Gotovo istovremeno oglasile su se Kanada i Australija, a nešto kasnije dobili smo i stav Srbije po pitanju predstojećih Igara, planiranih da počnu 24. jula ove godine, ali dovedenih u pitanje zbog pandemije korona virusa. 

Brzo se oglasio i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Tomas Bah, porukom sportistima da ne bi trebalo da odustaju.

"Kao uspešni sportisti znate da nikada ne bi trebalo da odustanemo, čak i kada su šanse za uspeh jako male. Naša posvećenost uspešnom održavanju Olimpijskih igara u Tokiju bazira se upravo na ovom iskustvu. Naučeni smo kao sportisti da se prilagođavamo novonastalim situacijama. Iz tog razloga, i mi u organizaciji Olimpijskih igara svakodnevno razmišljamo o različitim scenarijima i prilagođavamo ih situaciji iz dana u dan", naveo je Bah u obraćanju sportistima nakon sastanka Izvšrnog odbora MOK-a.

Ova organizacija će u naredne četiri nedelje odlučiti o sudbini Olimpijskih igara u Tokiju.

"Znam da je ova situacija otvorila mnogo pitanja i takođe znam da racionalni pristup ne može da se poklopi sa mnogima od vas", naveo je Bah sportistima.

Sve je izvesnije da će se Olimpijske igre umesto na leto ove, održati 2021. godine.

Bah je istakao da se MOK po pitanju celokupne situacije oslanja na savete radne grupe u kojoj se nalaze i eksperti iz Svetske zdravstvene organizacije, kao i da otkazivanje Olimpijskih igara nije opcija.

Bah je rekao i da bi otkazivanje srušilo olimpijski san 11.000 sportista, te iz tog razloga neodržavanje najveće svetske smotre sporta nije na agendi MOK-a. 

/3 scenarija za Tokio 2020: Najskuplja odluka u istoriji sporta!