"Pripremajte se za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine".

Olimpijski tim Kanade postao je u toku noći između nedelje i ponedeljka zvanično prvi koji će bojkotovati Igre u Tokiju, odlukom koja je doneta otprilike u isto vreme kada je na drugom kraju planete Olimpijski komitet Australije poručio svojim najboljim sportistima:

"Pripremajte se za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine".

Ovim potezima dva trofejna olimpijska tima prethodio je vanredno zasedanje Međunarodnog olimpijskog komiteta, na kom su čelnici sami sebi odredili rok od četiri nedelje, odnosno mesec dana, do konačne odluke o tome kada će plamen na "Olimpijskom stadionu" u najvećem gradu na svetu biti upaljen.


Istog dana broj žrtava pandemije koronavirusa u svetu popeo se na 14.600, nakon što je 22. februara iznosio 2.460, a 22. januara 17.

Kakav će bilans biti 22. aprila u ovom trenutku nemoguće je pretpostaviti, ali je pretpostavka da Igre neće biti svečano otvorene 24. jula u zemlji koja uprkos neposrednoj blizini izvorišta COVID-19 zaraze ima veoma nisku smrtnost - osam žrtava na preko 123 miliona stanovnika.

Kanađani su prvi "presekli" i odlučili da, bez obzira na odluku MOK, neće putovati u Tokio ovog leta. Očekuje se da u domino efektu ova vest isprovocira brojne otkaze nacionalnih olimpijskih komiteta u nedelji pred nama.


Predstavnik za štampu olimpijskog tima Kanade, Martin Ričard, rekao je da se predugo čekalo na odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta i da je njegova zemlja morala ovako da postupi posle novog odlaganja.

"Doneli smo tešku odluku da ne pošaljemo sportiste na Olimpijske i Paraolimpijske igre 2020. Pozivamo čelne ljude MOK-a da odlože Igre za godinu dana. Mi ćemo im ponuditi svu pomoć kako bismo zajedno rešili problem sa kalendarom takmičenja", piše u saopštenju kanadskog tima.

"Razumemo kompleksnost, ali ništa nije važnije od zdravlja i sigurnosti naših sportista i svetske zajednice".

Slažemo se!