Reprezentacija Španije je prvi učesnik finala Evropskog prvenstva.

Vaterpolisti Španije će se u finalu Evropskog prvenstva boriti za svoju prvu titulu šampiona Evrope! Priliku za to dobili su nakon pobede nad Hrvatskom (9:8) u polufinalu turnira.

Selekcija koja je nakon boljeg izvođenja peteraca eliminisala Srbiju pokazala je da taj uspeh nije bio slučajan. Nastavila se ''španska serija'' u Budimpešti, pa će Evropa možda po prvi put imati vladara sa Pirineja.

Meč između Španije i Hrvatske je počeo velikom nervozom oba tima i dugo se igrao veoma neefikasan susret. Prva četvrtina je završena prednošću hrvatskog tima, ali uz samo jedan viđen gol na meču.

Opustili su se tada Španci, zaigrali mnogo bolje u drugom periodu, pa se rezultat do poluvremena poravnao na 4:4. Ponovo se videlo koliko Špancima znači najbolji golman ovog turnira, Danijela Lopeza Pineda, koji je ponovo bio na visini zadatka.

Izjednačen je bio i treći period susreta, a minimalnu prednost, dovoljnu za pobedu, Španci su stekli u poslednjoj deonici. Tokom poslednjeg minuta su uspeli da se odlepe na dva gola razlike, kada je pitanje pobednika ovog polufinala bilo rešeno.

Biće to tek treće finale Evropskog prvenstva za Španiju, koja je na prethodnom turniru osvojila srebrnu medalju. Hrvati su propustili šansu da ponove uspeh iz 2010. kada su bili šampioni Evrope, pa će se boriti za odbranu bronzane medalje iz 2018. godine.

Hrvati nisu uspeli da zaustave najjače adute Španaca, pa su tako više od polovine golova postigli Munariz (3) i Granados (2). Jedini igrač sa dva pogotka u hrvatskom timu je bio Bukić.