Najtrofejniji vozač u istoriji WRC "sa stilom" je otvorio sezonu 2020.

Najtrofejniji reli vozač svih vremena "sa stilom" je otvorio novu sezonu!

Sebastien Leb, devetostruki uzastopni WRC šampion sveta u periodu dominacije Citroena "C4" od 2004. do 2012. godine, izveo je jutros spektakularan "let" na prvom reliju u kalendaru ove godine, Monte Karlu.

Francuz, pored kog i dalje sedi njegov nezamenljivi suvozač Danijel Elena - inače rodom upravo u Monte Karla - izgubio je kontrolu nad Hjundai "i20 Coupe WRC" automobilom i "poleteo" u jarugu kraj puta pri brzini od 184 kilometara na čas.

Pitanje je da li bi Leb i Elena prošli sa nekoliko modrica i istegnuća ligamenata da se ovakav incident dogodio pre 15, 20 i više godina. Ovako, maksimalno zaštićeni u kabini milion evra vrednog trkačkog "monstruma" iz Južne Koreje…

...bili su u poziciji da se nedugo zatim pohvale snimcima na društvenim mrežama.

Evo snimka koji je zabeležio jedan od navijača...

Rallye Monte-Carlo 2020
✅ La sortie de route de Ott Tänak et Martin Järveoja est encore plus impressionnante en vue spectateur. Bon courage à l'équipage qui va malheureusement probablement abandonner le Rallye Monte-Carlo.#WRC#HMSGOfficial#RallyeMonteCarlopic.twitter.com/QXoLSyDt7S


...a, evo i kako je to izgledalo iz vizure Sebastiena i Daniela.

Rallye Monte-Carlo 2020
✅ ES4 | St-Clément-sur-Durance - Freissinières 1 (20,68 km)
⚠️ ÉVÉNEMENT
Grosse sortie de route pour Ott Tänak. L'équipage est OK.#WRC#HMSGOfficial#RallyeMonteCarlopic.twitter.com/kvWtBXMbuP


Leb se 2013. povukao iz Svetskog reli šampionata na dve sezone i 2015. vratio u konkurenciju, takođe kao pilot Citroena. Godinu dana kasnije odlučio je da se oproba u alternativnom šampionatu kao, reli trkama na kružnim stazama (FIA World Rallycross Championship), gde je nastupao kao vozač rivalskog Pežoa.

Prošle godine shvatio je da piste nisu za njega, već divljina, pa se kao 45-godišnjak vratio u WRC, ovog puta kao član Hjundaijevog tima, sa kojim je osvojio titulu u konkurenciji konstruktora. Kada mu iz Južne Koreje bude stigao nov "i20" primerak, Leb će novu šansu za osvajanje prvih bodova imati od 13. do 16. februara po snegu u Švedskoj.

U WRC šampionatu ove sezone takmiče se još Ford "Fiesta WRC" i Tojota "Yaris WRC" za koju voze po tri posade, dok Hjundai ima jednu više.