Ima li vaterpolo reprezentacija Srbije svetlu budućnost i bez jakih domaćih klubova? I šta će VSS zajedno sa Vladom učiniti da klubovi ponovo stanu na noge? O tome smo u Budimpešti razgovarali sa generalnim sekretarom Vaterpolo saveza Srbije...

/od reportera MONDA sa Evropskog prvenstva iz Budimpešte - Milutina Vujičića/

Vaterpolo reprezentacija Srbije prvi put od 1999. godine vraća se sa Evropskog prvenstva bez medalje oko vrata pošto je zaustavljena već u četvrtfinalu.

Kažemo "već" pošto utakmice razigravanja od petog do osmog mesta nisu uobičajene kada su "delfini" u pitanju, a kako to obično biva odmah posle prvog lošijeg rezultata - postavlja se pitanje budućnosti srpskog vaterpola.


Klupski vaterpolo je na vrlo niskom nivou, ove sezone Srbija nema predstavnika u Ligi šampiona, a nijedan od aktuelnih reprezentativaca ne igra u domaćim klubovima.

Razlog je slaba finansijska moć koja ne može da se meri sa klubovima iz Mađarske, Italije…

"Mi smo u avgustu i septembru zahvaljujući Vlade Srbiji pomogli klubove koji igraju regionalnu ligu i kvalifikacije za evropska takmičenja. Tada je to već bilo kasno za 'pravljenje ekipa', pošto se to radi u maju, pa zbog toga nema rezultata na međunarodnoj sceni. Nadamo se da ćemo bolje rezultate videti već od sledeće sezone", kazao je generalni sekretar Nemanja Marijan.

"Nastavićemo da pomažemo klubove koji ne mogu da funkcionišu bez nas", dodao je Marijan i dodao da je su u dogovoru sa lokalnim samoupravama obezbedili besplatne termine na bazenima, kao i da je njihova uloga razvoj sporta, a sve drugo je na samim klubovima.

"Ako neko hoće da pravi ekipu za osvajanje Lige šampiona - onda mora da dovede sponzore. Prioritet Vaterpolo saveza Srbije (VSS) je da pomogne struku i razvoj".

Svedoci smo toga da VK Partizan, sedmostruki šampion Evrope, "grca" u finansijskim problemima i da su temelj reprezentacije činili igrači kluba sa Banjice. Ukoliko ni crni-beli ne mogu da "proizvode" kvalitetne vaterpoliste - trpeće i reprezentacija.

"Znamo koliko Partizan ima problema, pomogli smo i njima kao najvećem klubu u Srbiji, ali nažalost to njima nije bilo dovoljno pošto godinama imaju probleme. Ne možemo da okrenemo glavu, moramo kroz razgovore sa odgovornim ljudima možemo da rešimo taj problem. Partizan nam je potreban kao institucija srpskog vaterpola i imaće našu podršku i u budućnosti koliko god mi u VSS budemo u mogućnosti", kazao je i dodao da će Savez pomoći i sve ostale klubove u Srbiji.