Na kraju krajeva, samo tako se rađaju šampioni…

/od dopisnika MONDA sa Evropskog prvenstva iz Budimpešte - Milutina Vujičića/

Nadali smo se da će vaterpolisti Srbije ovog petka igrati "komšijski derbi" sa Hrvatskom za mesto u finalu Evropskog prvenstva, ali bolan poraz od Španije značio je da silazimo sa kontinentalnog trona i to dve stanice ranije nego što smo navikli…

To sa sobom nosi i mečeve "razigravanja" od petog do osmog mesta u kojima je neoubičajeno videti ime Srbije, posebno kada govorimo o zlatnoj generaciji "delfina".


Ipak, reprezentativci Srbije ozbiljno shvataju sve izazove koji su pred njima.

Takav stav zauzeo je iskusni golman Branislav Mitrović, koji je kazao da će biti maksimalno motivisan protiv Grčke (16.00), ali i debitant na EP za Srbiju - Nikola Dedović.

"Bez obzira na to da li je neko igrao manje ili više - svi će biti motivisani. Jako je teško da se igraju utakmice za razigravanje, ali ovo je ipak Evropsko prvenstvo i i sve utakmice moramo da iskoristimo na najbolji način", kazao je vaterpolista nemačkog Špandaua.

"Što se tiče same atmosfere posle poraza od Španije - mi smo okrenuti samo Grcima. Znali smo šta nas očekuje u četvrtfinalu, da će biti teško protiv Španije, poznajemo ih dobro i na kraju krajeva otvorili smo solidno meč, oni su uzvratili dobrim ritmom… Izgubili smo na peterce i šta je tu je. Mislim da je najbitnije da završimo ovaj turnir pobedom!".


Dedoviću je ovo bio povratak u reprezentaciju Srbije posle dugo vremena, a naglasio je da svakako nije priželjivao ovakav debi na Evropskom prvenstvu.

"Uvek je čast igrati za Srbiju, ali trenutno smo u ovoj poziciji i šta je tu je. Treba da se pripremimo i odigramo kako treba", kazao je jedan od najmlađih u ekipi Srbije i dodao da je potrebno uraditi temeljnu analizu poraza od Španije kako bismo uvideli naše slabosti.

Istakao je i da je prednost Španije bila u tome što većina njihovih reprezentativaca, čak desetorica, igra za Barselonetu, što nije slučaj sa državnim timom Srbije.

Ipak, nije vreme za kukanje - nego za pobedu - čak iako ovoga puta nije vredna odličja.

"Ako želiš da budeš najbolji - moraš da pobediš svakog protivnika", zaključio je mudro Dedović i time jasno potvrdio da se mentalitetom uklapa u sadašnju reprezentaciju Srbije.