Emir Bekrić odlučio je da posle teškog perioda napravi novi, veliki korak u karijeri u Češkoj, i pod budnim nadzorom poznatog trenera Dalibora Kupke pokuša da se vrati atletici.

Zašto je i kako rekorder Srbije u trci na 400 metara prepone i osvajač bronze sa Svetskog prvenstva u Moskvi 2013. godine odlučio da prekine saradnju sa dosadašnjim trenerom Mirjanom Stojanović?

"Emir je odlučio da se preseli u Češku zato što je procenio da je došao u fazu života kada mu je za dalji napredak u sportskoj karijeri potrebna promena", izjavila je za "Kurir" Mirjana Stojanović.

Ona je objasnila da između njih nije bilo nesuglasica.

"Prava istina je da me je Emir pozvao, saopštio odluku i pitao za mišljenje. Na to sam mu ja rekla da sinovi u jednom trenutku odlaze od roditelja, pa zašto onda i sportisti ne bi odlazili od svojih trenera", dodala je Stojanovićeva.

Ona je pokušala da objasni zašto je Bekrić posrnuo sa rezultatima posle velikog uspeha na Svetskom šampionatu pre tri godine.

"Objašnjene je kompleksno. Emir je specifična osoba, ali ako bismo mogli da pojednostavimo stvar onda bismo mogli da kažemo kako se nije odupreo svemu što ide uz slavu".

Mirjana Stojanović smatra da je Bekrić previše uživao u slavi.

"On je mogao 24 časa dnevno da bude javna ličnost, toliko je bilo interesovanje medija. Imao je stalne pozive za snimanja, intervjue, slikanja... Jednom sam mu skrenula pažnju da to oduzima previše vremena na šta mi je on odgovorio da se za sve to borio i trenirao godinama".

Ona je dodala da nije živeo nesportski ali da jeste propuštao treninge.

"Nije živeo nesportski u smislu izlazaka ili uživanja u alkoholu. Događalo se da bude neredovan na treninzima, kao kada je otišao u Istanbul da potpiše ugovor, pa se umesto tri dana zadržao deset. Tamo je jeo baklave, hamburgere, tulumbe i težina mu je postajala veliki problem. U vreme svojih najvećih uspeha imao je 89 kilograma, a 2015. je u jednom trenutku imao 100. To je bilo previše", istakla je Stojanovićeva.

Ona je imala zamerke i na njegov rad u teretani.

"Pokušali smo da promenimo trenažni proces u želji da spusti vreme ispod 48 sekundi, ali sam mu odmah dala do znanja da se ne slažem sa preporučenim radom u teretani. Bilo je preterano da neko ko je dizao 140 kilograma počne da diže 200 kilograma. Bila sam vrlo nezadovoljna, ali ali vam je tako kada se pojave razni savetodavci".

Ona je istakla da su je od početka rada sa Bekrićem pratile sumnje da li ume sa njim.

"Kada se vratimo sa medaljom sa nekog takmičenja i dokažem im da umem, uvek postave novo pitanje – da li sa mnom Emir može da spusti vreme ispod 48 sekundi? Kod svakog novog izazova tražila sam savete mnogim stručnjaka, jer sam zaista želela najbolje za njegovu karijeru", otkrila je poznati atletski trener Mirjana Stojanović.

Emir Bekrić 27. septembra otputovaće za Prag gde će zvanično početi saradnju sa Daliborom Kupkom i pod njegovim nadzorom treniraće do 27. decembra.