Švajcarac kao da spušta očekivanja pred Završni masters u "O2 areni".

Najboljih osam tenisera sveta će od nedelje nastupati u Londonu na poslednjem zvaničnom turniru u sezoni, a kao i uvek biće podeljeni u dve grupe.

Rodžer Federer je u grupi "Bjorn Borg" sa Novakom Đokovićem, Dominikom Timom i Mateom Beretinijem.

Za njega će ovaj turnir biti prilika da po sedmi put osvoji Završni masters, a prvi od 2011. godine. Bez obzira što turnir i te kako ima takmičarski turnir i može šampionu da donese i do 1500 ATP bodova, Federer je istakao da je on ipak dosta drugačiji od gren slem turnira.

"Ovde se radi o zabavi. To nije tako ozbiljan događaj za sve nas, više je promotivnog karaktera. Lepo je biti u toj grupi od osam tenisera jer nam je to svima cilj tokom sezone. Svi smo uspeli u tome i mislim da nas sama ta činjenica čini zadovoljnim", kaže Federer pred poslednji turnir u ATP kalendaru.

Švajcarac je govorio i o favoritima za titulu u Londonu.

"Znam da nisam favorit, ali sam veoma motivisan da odigram dobro i dam sve od sebe. Mesecima nisam mogao ni da sanjam o kvalifikovanju, tako da nemam od čega da dignem ruke", poručio je nekadašnji svetski broj jedan.

Federer će, međutim, propustiti inauguralni ATP kup koji će se održati u januaru. Na tom takmičenju će se igrati u timovima, slično kao u novom formatu Dejvis kupa, ali zbog egzibicija, osvajač 20 gren slemova neće biti tamo.

"Kada smo morali da se prijavimo za ATP kup, bilo je brzo posle Vimbldona. Moja turneja po Južnoj Americi je uveliko bila u planu, a to sam dugo želeo da uradim. Nisam mogao zbog povrede kolena, obaveze prema deci, raspored mi je bio prenatrpan. Čuo sam i da Vavrinka neće igrati, pa sam pomislio da je bolje da se i ja odmorim i budem uz porodicu i da mi prioritet bude Australijan Open", obrazložio je Federer.