Porazi Zvezde i Partizana, kao i dobri rezultati naših rivala spustili Srbiju na 19. mesto UEFA rang liste.

Pre samo mesec dana sve je delovalo idealno...

Crvena zevzda je u Beogradu pobedila Olimpijakos (3:1), a Partizan u gostima Astanu (2:1), što je bilo taman za ozbiljan iskorak ka 15. mestu na UEFA rang listi.


Verovali smo da naša dva najveća kluba mogu da izguraju trku sa Kipranima, Hrvatima i Škotima, glavnim konkurentima za poziciju koja bi nam u sezoni 2021/2022 obezbedila dva učesnika u kvalifikacijama za elitno evropsko takmičenje, što od formiranja Lige šampiona nikada nije bio slučaj sa našom zemljom.

Nažalost, taj san se, sudeći po rezultatima, raspršio tokom poslednjih utakmica u dva evropska klupska takmičenja. I Zvezda i Partizan vezali su po dva poraza od engleskih klubova, dok su Hrvati, Škoti i Kipravi osvratili daleko bolje rezultate i sada su ispred nas.

Kipravi su trenutno 15. sa 27.750 bodova, ispred Škotske (25.650) i Grčke (25.300), koja je sa 15. pala na 17. mesto. Dvostruki remi sa Šahtjorom jedinog hrvatskog predstvanika ove sezone u Evropi, Dinama, bio je dovoljan Hrvatima (24.875) da ponovo budu ispred Srbije (24.750).

Škoti su ove sezone uspeli da sakupe čak 7.500 bodova, što je najbolji njihov rezultat u poslednjih nekoliko sezona. I ne samo to, Seltik je pobedom u Rimu protiv Lacija (2:1) obezbedio nastvaka takmičenja u Ligi Evrope i na proleće, dok Rendžers još nije uspeo u toj nameri, ali je vrlo blizu, jer je u četvrtak dobio Porto na svom terenu 2:0.

Blizu nastavka takmičenja u Ligi Evrope je APOEL. Kiprani su pobedili glavnog rivala Karabag (2:1), a Dinamo bi čak mogao i do osmine finala Lige šampiona.

Na sreću i beogradski "večiti rivali" još uvek imaju šanse da i na proleće učestvuju u evrokupovima.

Svaka pobeda srpskih klubova u Evropi donosi 0,500 bodova, a remi 0,250.