Tri velika koraka treba da pređu vaterpolisti Šapca i Crvene zvezde da bi se plasirali u elitno kontinentalno takmičenje.

Prvi zadatak im je da na turniru u Šapcu budu među najbolja četiri od ukupno šest ekipa, a konkurenti su im rumunska Oradea, ruski Dinamo Moskva, turski Galatasaraj i grčki Apolon.

Turnir počinje u četvrtak popodne, utakmicama Oradea - Apolon (17.00), Zvezda - Galatasaraj (18.45) i Šabac - Dinamo Moskva (20.30).

U petak su na programu dva kola, a u subotu i nedelju po jedno.

Na drugom turniru istovremeno će se takmičiti Barselona, Sintez Kazanj, Steaua, francuski Pei Deks, turska Enka i Banjaluka.

Ukupno osam ekipa koje odu dalje, u drugoj rundi kvalifikacija (13-15. septembra) čekaju Jadran Split, grčki Vuljagmeni, španska Terasa, Breša, mađarski OSC, nemački Potsdam, Strazbur i Lokomotiva Tbilisi.

Tih 16 timova (8+8) boriće se, u dve etape, za četiri mesta u grupnoj fazi LEN Lige šampiona. Termini treće, završne runde kvalifikacija su 21. i 25. septembar.

Ekipu Zvezde predvodiće sa klupe Igor Milanović, a u bazenu Nikola Rađen, nekadašnji reprezentativac Srbije, koji se posle pet godina vratio u crveno-beli tim.

"Interesantna smo ekipa. Momci hoće da rade, želja je vidljiva i verujem da će biti dobro. Na ovom turniru su nam svi rivali po meri. Želimo da prođemo i verujem da ćemo uspeti. Bilo bi odlično da startujemo pobedom protiv Galatasaraja", rekao je Rađen, a preneo "Sportski žurnal".

Direktno mesto u grupnoj fazi dobili su Jug, Mladost (Hrvatska), FTC Budimpešta, Solnok (Mađarska), Špandau, Hanover (Nemačka), Pro Reko (Italija), Barseloneta (Španija), Olimpijakos (Grčka), Jadran Herceg Novi (Crna Gora), Marsej (Francuska), Dinamo Tbilisi (Gruzija).