Rodžer Federer u karijeri je izgubio čak 25 mečeva od Novaka Đokovića. Od toga porazio ga je u 14 finala, a poslednje, koje ga je možda i najviše zaboleo, i koje je ozbiljno morao da preboli, bilo je u finalu ovogodišnjeg Vimbldona.

Novak je u tom epskom meču, koji je trajao pet sati i završen je u pet setova, uspeo da spasi i dve meč lopte i baci na leđa rekordera i po broju osvojenih titula na Vimbldonu, i grend slemova.

Federer kaže da je upravo na tom duelu Đoković iskoristio "oružje" koje ga izdvaja od ostalih tenisera.

"Ono po čemu se Đoković ističe u odnosu na druge je to da kada padne u meču i to se odrazi na rezultat, postane opušteniji, igra slobodnije. I upravo to smo videli i na Vimbldonu... Kada protivniku krene dobro, pokušavate da zaustavite tu 'oluju', igrate agresivnije. Tu vam svakako može pomoći dobar servis, jer ne dozvolite onom preko puta vas da igra na taj način. Ne smeta mi kada on izabere da više forsira tu agresivnu igru od sigurnije igre, i igraču je veoma važno da imate obe te strane. A on to ima", naveo je Federer.

Federer je kao i Đoković izborio plasman u drugo kolo US Opena, ali tek pošto je ubacio u "četvrtu brzinu" nakon izgubljenog prvog seta od 190. igrača sveta.