"Više nema prijateljskih utakmica", rekao je pre nekoliko dana selektor Srbije Saša Đorđević. Te njegove reči potvrđene su u oba kontrolna i izuzetno borbena meča protiv Litvanije - i u Beogradu i u Kaunasu.

"Orlovi" su savladali velikog rivala i u Štark areni i u domu Žalgirisa, a "Sale Nacionale" je posle trijumfa u gostima naglasio da ta pobeda ima u rezultatski značaj, iako Svetsko prvenstvo počinje za dvadesetak dana.

"Bez obzira na to što je ovo bila pripremna utakmica, mislim da je veoma važno da smo pobedili", izjavio je selektor.

U subotu uveče, Đorđević je kritikovao tim porukom da mora od starta da igra angažovanije, pre svega u odbrani. Večeras nije kudio, već je hvalio.

"Odigrali smo znatno bolje nego u Beogradu. Ušli smo spremno od samog početka i polako ekipa dobija prepoznatljivu fizionomiju. Utakmica je ponovo bila fizički veoma zahtevna i nije ličila na prijateljsku, što je za nas dobro u ovom trenutku".

Prema Đorđevićevim rečima, Litvancima je dopušteno mnogo ofanzivnih skokova, uz "naivne" faulove koji su domaćinu omogućili niz slobodnih bacanja.

"... Na taj način se protivnik sve vreme vraćao u utakmicu, a u poslednjoj četvrtini uspeo da preokrene rezultat. Posle tajm-auta smo uspeli da se saberemo, odigramo dobro, timski i dođemo do pobede. Zadovoljan sam što je naša reprezentacija posle mnogo vremena uspela da pobedi Litvance na njihovom terenu i to u fazi priprema u kojoj je njihov tim duže na okupu od našeg".

Uz poruku da je njegov tim dobro odgovorio na "fizičku" igru rivala, Đorđević je zaključio...

"Pokazuje se, kao što sam već govorio, da samo kroz mnogo zajedničkih treninga i napornog rada možemo da dođemo do potrebne forme za Svetsko prvenstvo".

Naredne testove za Svetsko prvenstvo (31. avgust - 15. septembar) reprezentacija će proći u Atini, na Akropolis kupu od petka do nedelje.