Posle nekoliko nedelja "diplomatije" i četiri dana internih trening utakmica u Las Vegasu, rukovodeće telo američke košarke "USA Basketball" saopštilo je imena 17 igrača od kojih će biti izabran sastav SAD za Svetski kup u Kini.

Greg Popović u narednom periodu će raditi sa 13 igrača koji su se nalazili na osnovnom spisku i četvoricom iz tzv. "Selekt tima", koji obuhvata mlađe igrače, na koje se računalo za neka buduća takmičenja, ali su posle serije otkaza neki od njih pokazali da već sada mogu da konkurišu za odlazak na veliko takmičenje.

Abecednim redom, to su Harison Barns (Sakramento), Džejlen Braun (Boston), Kajl Kuzma (Lejkers), Bruk Lopez (Milvoki), Kajl Lauri (Toronto), Kris Midlton (Milvoki), Donovan Mičel (Juta), Mejson Plamli (Denver), Markus Smart (Boston), Džejson Tejtum (Boston), Pi Džej Taker (Hjuston), Majls Tarner (Indijana), Kemba Voker (Boston) iz "A tima", odnosno Marvin Begli (Sakramento), Diaron Foks (Sakramento), Džo Heris (Bruklin), Derik Vajt (San Antonio) iz "Selekt tima".

Od veterana su "otpali" Tadeus Jang i Bem Adebajo, a u grupi mlađih igrača koji će čekati narednu priliku su Džeret Alen, Majkl Bridžis, Džejlen Branson, Džon Kolins, Pet Konaton, Tori Krejg, Džonatan Ajsak, Džeren Džekson Džunior, Mičel Robinson i Tre Jang.

Odmah upada u oči internacionalno neiskustvo buduće reprezentacije SAD.

Samo dvojica igrača učestvovala su u nekom od ranijih, uspešnih pohoda na olimpijska i svetska zlata, a to su Harison Barns (OI 2016) i Mejson Plamli (SP 2014).

"Imamo dve nedelje da se opredelimo za 12 najboljih, tako da će svi dobiti dovoljno prilika da se dokažu. Očigledno da svaki od kandidata ima nešto što nam se dopada", rekao je prvi operativac "USA Basketball" Džeri Kolanđelo.

U Popovićevom stručnom štabu su trener Golden Stejt Voriorsa Stiv Ker, trener Atlanta Hoksa Lojd Pirs i trener univerziteta Vilanova Džej Rajt.

Amerikanci će 16. oktobra u Anahajmu ugostiti Španiju, pa odleteti za Australiju, gde će 22. i 24. avgusta odmeriti snage sa domaćom selekcijom. Dva dana kasnije u Sidneju je na programu generalna proba za Mundobasket, duel sa Kanadom.

SAD će u prvoj fazi Svetskog kupa igrati protiv Češke, Turske i Japana.