Bolidi Formule 1 će brundati u Meksiku barem do 2022. godine, ali Velika nagrada menja ime.

Budućnost ove trke bila je dovedena u pitanje nakon što je meksička vlada najavila da je više neće subvencionisati nakon što krajem ove godine istekne postojeći ugovor. Međutim, uz pomoć lokalne uprave Meksiko Sitija, potpisan je novi ugovor sa Liberti Medijom, vlasnikom Formule 1, pa će trka ostati u F1 kalendaru još tri godine.

Prema novom sporazumu, trka će biti preimenovana u Veliku nagradu Meksiko Sitija kako bi se naglasilo učešće lokalne vlasti, a gradonačelnica grada Klaudija Šajnbaum Pardo obećala je da će cene ulaznica ostati ista kao i prethodnih godina.

"Prisustvo Formule 1 u gradu tokom još tri godine po prvi put je postignuto novim modelom finansiranja u kome se ne koriste javna sredstva", rekla je ona. "Prethodno je Savezna vlada sarađivala u finansiranju događaja."

"Vlada meksičke prestonice će biti posrednik, stvarajući poverenje za povećanje privatnih ulaganja potrebnih za realizaciju ovog međunarodnog događaja."

Direktor F1 Čejs Keri je izjavio kako mu je drago što je obnovljeno partnerstvo sa Meksiko Sitijem.

"Od kada se vratio u kalendar šampionata 2015, ovaj događaj se pokazao neverovatno popularnim kod publike, ne samo u Meksiku, već i širom sveta", rekao je Keri.

Velika nagrada Meksika je poznata i po tribini kroz koju prolazi staza.

Meksiko je bila jedna od pet trka čiji ugovori ističi na kraju aktuelne sezone, zajedno sa Velikom Britanijom, Španijom, Nemačkom i Italijom. Silverston je obnovio ugovor u julu, a očekuje se da će produžetak ugovora sa Španijom i Italijom biti potpisan krajem ove godine.

Za sada je neizvesna sudbina Velike nagrade Nemačka i tamo se najverovatnije neće voziti 2020.

Naredne sezone će se voziti dve nove trke. Prva označava povratak staze Sandfort i Velike nagrade Holandije u šampionat, a druga je Velika nagrada Vijetnama. Tako će naredni šampionat imati 22 trke.

Što se tiče aktuelne F1 sezone, nakon trke u Mađarskoj vozači su na jednomesečnom odmoru.

U poretku vozača prvi je aktuelni šampion Luis Hamilton koji ima 62 boda prednosti u odnosu na klupskog kolegu Valterija Botasa, odnosno 69 u odnosu na Maks Ferštapena iz Red Bula.

Naredna trka se vozi 1. septembra na stazi Spa-Frakošamp.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.