Sabor u Guči počeo je u četvrtak uveče, a drugog dana smo, pored trubača koji sviraju "na uvce" na svakom ćošku i kafani, mnogo jela i još više pića, prisustvoali i tradicionalnom "narodnom višeboju" koji se tamo održava dug niz godina.

Pa, šta narodni višeboj podrazumeva?

Grupa muškaraca svih uzrasta se svake godine prijavljuje i pokušava da skoči najdalje, najviše, baci najdalje kamen, obori protivnika u rvanju i pogode središte jabuke iz vazdušne puške.

U svakoj od ovih disciplina, izdvaja se po jedan koji je najbolji, a potom se bodovi sabiraju i samo jedan izlazi kao ultimativni pobednik višeboja.

Ove godine je trijumfovao Aleksandar Krajišnik, koji je već sedam godina zaredom pobednik nad pobednicima višeboja! On je bio najbolji u skokovima i bacanju kamena u dalj!

"Ovde sam došao sasvim slučajno, drugar Stanko Erotić mi je rekao za takmičenje i doveo me ovde, i počeo sam da se takmičim zahvaljujući njemu. Potom sam počeo da pobeđujem! Našao sam se u tome, imam tu draž i naravno - nagrade", rekao je Aleksandar za MONDO.

On se inače profesionalno bavi skokom u dalj i u vis, ali kako kaže, dogodi se da pobedi i u bacanju kamena, kao i borbama na brvnu.

"Omiljene discipline su mi skok u dalj i skok u vis, imao sam odlične rezultate: skok u dalj - 3,56 metara iz mesta i 165 centimetara u vis", rekao nam je Krajišnik  i dodao da iako je sedam godina zaredom već pobednik, namerava da se i dalje takmiči.

Na samom festivalu u Guči je redovan posetilac i, kako kaže, dolazi tu već 15 godina, ali nije zadovoljan trenutnim stanjem.

"U Guči sam već 15 godina, tu sam stalno i vidim kako je vremenom sve lošije i lošije, nema posetilaca. Mislio sad da danas nema takmičenja, jer sam došao ovde i nije bilo nikoga u početku. Jako malo ljudi", ističe Aleksandar, a smatra da je razlog lošijoj poseti - cena.

"Cene su odradile svoje. Idem širom Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske - ovde su cene troduplo skuplje nego na ostalim festivalima", zaključio je on.

A, sada, da vidimo kako je izgleda narodni višeboj!

Skok u vis se pokazao kao jedan od najtežih zadataka, pa su uglavnom bili samo pokušaju preskakanje prečke iz mesta:

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

Neki su čak pokušali skok na glavu...

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

Ali, Aleksandar Krajišnik je uspeo da preskoči i mnogo više od onoga što su ostali pokušavali i tako pobedio u ovoj rundi:

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

Sledeće je bilo bacanje kamena u dalj:

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

I tu je ponovo sve nadmašio Aleksandar!

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

U rvanju je ipak neko drugi uspeo da se istakne. Momak po imenu Milan Marković, "opušteno" je podigao sa zemlje sve protivnike i srušio se na njih!

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

Antoni iz Poljske je bio najbolji u streličarstvu, a ovo mu je prvi put u Guči.

"Ova pobeda je neočekivana. Mislio sam da će biti zabavno da učestvujem i da ću biti prvi stranac u ovome, ali nisam očekivao da pobedim, tako da je ovo sjajno!", rekao je za MONDO Antoni.

Ovako je izgledalo proglašenje pobednika:

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović