Reprezentacija Srbije po završetku priprema na Kopaoniku odmerava snage sa sve ozbiljnijim rivalima. Posle Borca iz Čačka usledila je Finska u Zrenjaninu (95:75), a posle Finaca je na redu Litvanija, jedna od najkvalitetnijih selekcija u Evropi i svetu.

Prvi meč u "Štark areni" igra se u subotu od 21.00 i za njega je već prodato 11.000 ulaznica, a Litvanci će uzvratiti gostoprimstvo u ponedeljak u Kaunasu.

Selektor Aleksandar Đorđević konstatovao je da su na okupu svi igrači, njih 14, uključujući našu najveću zvezdu, Nikolu Jokića, ali nije siguran da li će pred beogradsku publiku istrčati Bogdan Bogdanović.

Njemu će, kao i Marku Guduriću, biti potrebno neko vreme da uđu u željeni ritam i uklope se sa ostatkom tima.

Nemanja Bjelica i Vasilije Micić trebalo bi da nastupe, nakon što su iz predostrožnosti pauzirali po nekoliko dana i nisu igrali protiv Finske.

"Utakmica će biti fizički zahtevna. Litvanci gaje stil koji im donosi rezultate - jaka košarka, fizički dueli i to nam je neophodno u sklopu priprema. Igraćemo i u Litvaniji, što je veoma dobro, jer oni imaju apsolutno najbolje navijače koji prate košarkaški tim jedne zemlje. Raduje me što smo u Beogradu i što je toliko karata već otišlo. Potrudićemo se da što više napunimo Arenu, momcima je to veoma značajno, to im pomaže i zahvalni smo za taj vetar u leđa".

Selektor se zahvalio Dejanu Todoroviću, Nikoli Jovanoviću i Aleksi Avramoviću, koji od četvrtka više nisu na pripremama.

"Odradili su sjajan posao, zamenivši igrače koji nisu bili u mogućnosti da od početka budu sa nama. Pozdravljamo ih i želimo im sreću".

Đorđević je u sredu imao mnogo zamerki na pristup obavezama na terenu i očekuje da na tom polju vidi napredak, već od subote.

"Imam moto da je svaka sledeća utakmica najvažnija u karijeri. Na nama je da što pre izgradimo tu karakteristiku, koja nas je krasila kada smo došli do dobrih rezultata - fizička igra, 'u meso', da se ne čuvamo... jer ne možemo drugačije da igramo", poručio je on.

"Odbrambeni deo je baza za sve i to je bila moja primedba, da se okrenemo odbrani i da ne razmišljamo još o napadačkoj formi. Mnoštvo asistencija je za mene, kao trenera, znak da ekipa želi da sarađuje i da ne postoji sebičnost. Na tome gradimo napadačku filozofiju, ali odbrambena mora da se još više iskristališe".

Litvanija kao protivnik nije izabrana nasumice...

"To su uvek specifične utakmice. Mislim da postoji mnogo rivalstava među nacionalnim selekcijama. Ako se sećate, pre 5-6 godina je bila Francuska, tražili smo da igramo što više utakmica protiv njih, jer su tada fizički bili najdominantnija, najsnažnija ekipe. Tako smo shvatili šta nam je potrebno da dostignemo taj nivo fizike i atletike, koji je njima omogućio da osvoje zlato (na Evropskom prvenstvu - prim. aut) u Sloveniji 2013", podsetio je "Sale Nacionale".

"Litvanija je uvek imala fantastične atlete. Taj način njihove igre smo okusili 2015, kada su nas u polufinalu dobili u fizičkim duelima i to je dobra provera za sve nas u ovom trenutku. Pokazaće nam šta i kako je potrebno da se ode na Svetsko prvenstvo. Svim reprezentacijama koje budu igrale, prvi aspekt će biti fizički, atletski, pa sve ostalo. U ovom trenutku je to osnovna karakteristika svih ekipa koje igraju na vrhunskom nivou i imaju cilj da osvoje medalju", jasan je Đorđević.

Ponovo upitan za naše ambicije na Mundobasketu, odgovorio je da sami sebi postavljamo najveći pritisak i ciljeve.

"Hoćemo velika takmičenja i velike utakmice. Naravno da neće biti tako lako, jer su u košarci 'dva plus dva' nekad tri, nekad pet, nikad četiri. Moramo da zaboravimo sve što je bilo u istoriji i da pokušamo da osvojimo novu medalju. Hoćemo da pobedimo u svim utakmicama, svesni da smo ovo pravili i prethodnih godina i osećamo se počastvovano".