Čulo se do Tokija, kako udara Tijana!

Najbolje odbojkašice Srbije izborile su plasman na Olimpijske igre pobedom nad Poljakinjama u Vroclavu, gradu koji je grmeo posle prvog i aplaudirao boljem posle četvrtog seta, shvativši da petog neće biti.

Poljska - Srbija 1:3 (25:21, 23:25, 16:25, 23:25)!

Posle dve pobede u prve dve utakmice kvalifikacionog turnira nad ekipama Portorika i Tajlanda, dva odlična tima i stara rivala odlučivala su u međusobnom okršaju ko će direktno u Tokio 2020, a ko će morati u dodatne kvalifikacije i dodatne neizvenosti.

U takvoj atmosferi našim devojkama bio je potreban uvodni set da se razigraju i pronađu ritam, od rezultata 21:21 u drugom setu evidentno bolju odbojku igrao je tim selektora Zorana Terzića, ali to nije značilo da će se Poljakine predati, naprotiv...

Było blisko #POLSRB ..Gratulacje @Jelenko14 niezły pic.twitter.com/PEBTsuYhbO

— Paulina Peret (@PaulinaPeret) August 4, 2019

Bilo je gusto kada su "plave" pale na 16:21 u četvrtom setu, međutim to je bio samo izazov za igračice poput Tijane Bošković i Brankice Stanković da podsete protivnice sa druge strane mreže ko je aktuelni evropski i svetski šampion.

I treće veče zaredom najefikasnija u selekciji Srbije bila je Tijana Bošković sa 25 poena, Brankica Mihajlović imala je 18, od kojih su neki bili presudni za ishod meča, Mina Popović pratila je sa 12, a Bjanka Buša sa 10 poena.

Ovaj meč izazvao je veliku pažnju u Poljskoj, koja tradicionalno voli odbojku, a dramatičnu završnicu pratila je i jedna - mačka.


Odbojkašicama selektora Jaceka Navrockog teško je pao poraz, iako on nije značio i eliminaciju...


Ništa lakše nije bilo ni navijačima...Pred velikanom srpskog sporta koji od 2002. vodi nacionalni tim Srbije, Terzićem, kao i neponovljivom i pažljivo sastavljanom generacijom odbojkašica sada je prilika da olimpijsko srebro iz Rija 2016. pokušaju da "pretope" u olimpijsko zlato iz Tokija 2020.

U međuvremenu Srbija je 2017. postala prvak Evrope, a 2018. i prvak sveta, što je ovu ekipu uveliko svrstalo u jednu od najboljih u istoriji našeg sporta.


Na seriji kvalifikacionih turnira širom planete ovog vikenda vizu za najveći turnir u sportu izborile su reprezentacije Kine, SAD, Brazila, Rusije, Italije i Srbije, pa je uz mesto zagarantovano za domaćina, Japan, ostalo još samo pet pozivnica.

One će biti "podeljene" u januaru, kada će biti održane dodatne azijske, afričke, evropske, južno i severo-američke kvalifikacije, sa kojih će takođe samo pobednici biti na gala otvaranju Letnjih olimpijskih igara 24. jula 2020. u Tokiju.