Kolin Mekre bi danas proslavio 51. rođendan.

Ovaj britanski reli vozač je rođen u malom škotskom gradu Lanarku, u kome je nažalost pre nepunih 12 godina poginuo u helikopterskoj nesreći, u blizini porodične kuće. Tom prilikom živote su izgubili i Kolinov petogodišnji sin i još dve osobe.

Izvor: YouTube

Prvo što nam padne na pamet kada se pomene ovaj čuveni reli vozač jesu njegove vožnje u čuvenoj „subari impreci“ sredinom devedesetih, ali i popularni igrački serijal Colin McRae Rally.

Međutim, Mekreova karijera je počela skoro deset godina ranije – i to na dva točaka. Ali ubrzo prelazi na svoju večitu ljubav – reli četvorotočkaše. Sada već davne 1986. dobitovao je na jednom reliju. Kolin je vozio Talbot Sanbim i već tada su novinari počeli da ga upoređuju sa tadašnjim vrhunskim reli vozačima, a posebno sa Fincem Ari Vatanenom, koji je bio Mekreov idol.

Pre nego što je seo za volan Subarua, Kolin je promenio još nekoliko automobila, sa kojima je ostavio značajan trag na trkama širom sveta. Ljubiteljima relija je posebno ostala uspomena na njegovu prvu reli pobedu na škotskom reli šampionatu 1988. kada je sve oduvao vozeći slabašnu Voksal Novu.

Kolin je za volanom Subaru Imprece proveo šest sezona od 1993. do 1998. i osvojio jednu titulu 1995. U Ford Fokus seda 1999. i tu provodi naredne četiri sezone. WRC karijeru završava 2004. u Sitroenu.

Osim WRC-a, učestvovao je i na Dakar reliju, čuvenoj trci „24 časa Le Mana“ za volanom Ferarija 555 GTS, a bio je i deo Poršeovog 911 Kupa.

Njegove kolege su ga opisivale kao neverovatno talentovanog vozača koji je uvek sa strašću i potpunim fokusom sedao za volan.

Izvor: YouTube

„Bio je toliko konkurentan i tako ekstreman u svemu što je uradio“, napisao je Dejvid Ričards, šef „Prodrajv tima“, za koji je Mekre vozio na početku WRC karijere, u magazinu Top Gir, ubrzo nakon Mekreove smrti.

I baš zbog toga je imao toliko navijača kao verovatno ni jedan reli vozač pre, ali ni posle njega.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.