Selektor Srbije Igor Beretić sumirao je utiske posle održanog Svetskog prvenstva u Južnoj Koreji, na kojem naši plivači nisu uspeli da se domognu nijednog finala.

Najviše se očekivalo od Velimira Stjepanovića, koji je nastupao u tri discipline i štafetama.

"Ostvareni rezultati su u granicama naših trenutnih mogućnosti s obzirom na to da Čaba Silađi nije učestvovao, a da je Sebastijan Sabo prešao u Mađarsku. Za nijansu smo malo više očekivali od Velimira Stjepanovića, kao glavnog plivača ove generacije. Prve analize govore da Velja mora da modifikuje trening na suvom i da koriguje tehniku na kraulu", izjavio je za "Večernje novosti" selektor Igor Beretić.

On ipak nije razočaran, ako se u obzir uzme budžet sa kojim Srbija raspolaže, kao i rezultati koje su napravili, pre svih plivači u štafeti 4x100 i 4x200 metara.

"Na 4x200 metara popravljen je državni rekord za dve sekunde, ali to je bilo dovoljno tek za 19. mesto. Na 4x100 metara ostvareno je isto vreme kao u Budimpešti 2017. Tada smo bili deveti, sada 17, što govori koliko je napredovalo svetsko plivanje. Mi sa našim budžetom, od 200.000 evra, koji je 25 puta manji od mađarskog, a pet puta od slovenačkog, to sada ne možemo da pratimo", naveo je Beretić.

Za bolje rezultate neophodno je obezbediti bolje uslove.

"Trenutno naš krajni domet su A olimpijske norme. U ovom trenutku ih imamo tri. Da bismo bili bolji neophodno je da u svim uzrastima imamo duže pripreme. Zato dok je ovako ne možemo očekivati ni finala, a ne dešava se svaki dan da nam sa neba padne Milorad Čavić", napomenuo je selektor Srbije.